BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 13 mei 2005

BNN EN NOS 'GAAN IETS NIEUWS DOEN'
Gezamenlijk programma rond WK voetbal tot 20 jaar

NOS Studio Sport en BNN maken deze zomer in een unieke samenwerking een dagelijks programma rond het WK Voetbal tot 20 jaar. Van vrijdag 10 juni tot en met zaterdag 2 juli zijn de verrichtingen van talenten als Ryan Babel, Ron Vlaar, Ricky Kruys en Hedwiges Maduro dagelijks van 22.45 uur tot 23.15 uur te zien op Nederland 2. Studio Sport-presentator Jan-Joost van Gangelen volgt het Oranje van bondscoach Foppe de Haan vanuit de studio, de BNN-presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink bezoeken de stadions en spelershotels.

Naast samenvattingen van de gespeelde wedstrijden, actuele reportages en portretten van Nederlandse en buitenlandse spelers bevat het programma een aantal vaste rubrieken. Zo brengt Sophie Hilbrand elke dag een verslag vanuit het Oranjekamp, net zoals haar grote voorbeeld Kees Jansma dat tijdens het EK in 1988 deed. Filemon Wesselink is de verslaggever op zoek naar nieuws dat verder gaat dan blessures onder het motto "ieder toernooi heeft recht op een eigen (zwembad)schandaal". Verder nomineren deskundigen dagelijks een voetballer voor de verkiezing 'de speler van het toernooi'. Kijkers kunnen op basis van die nominaties via internet meebepalen wie uiteindelijk met de eer gaat strijken. Ook is er aandacht voor bijgeloof ("is seks voor de wedstrijd echt slecht?") en rituelen. Het toernooi is ook via internet te volgen. Op de speciale WK-site, bereikbaar via www.nosstudiosport.nl, staan profielen van alle deelnemende landen en speelsteden. Ook kunnen bezoekers een penalty- en vrije trappenspel spelen. Als warming-up besteedt het late NOS Sportjournaal vanaf maandag 6 juni al uitgebreid aandacht aan het toernooi, met portretten van spelers, interviews en reportages.

Het WK Voetbal tot 20 jaar is het op twee na grootste internationale voetbaltoernooi ter wereld, na het 'gewone' WK en het EK. Het toernooi vindt dit jaar plaats in Doetinchem, Emmen, Enschede, Kerkrade, Tilburg en Utrecht. Er nemen 24 landen deel, die verdeeld over zes poules 52 wedstrijden spelen. Oranje is samen met Japan, Benin en Australië ingedeeld in Poule A en zal haar groepswedstrijden spelen in Kerkrade en Tilburg. Naast het late-avondprogramma samen met BNN verzorgt de NOS tevens de live uitzending van alle wedstrijden van het Nederlands elftal. Ook twee kwartfinales, de halve finales en de finale zijn rechtstreeks te volgen bij NOS Studio Sport. Verder is de NOS host broadcaster van het toernooi, wat onder meer inhoudt dat de NOS zorgt voor de registratie van alle 52 wedstrijden en de levering van deze beelden aan buitenlandse tv-stations.

Noot voor de pers,