Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Coaches on Tour 2005 op 10 juni van start in Tilburg

17 mei 2005

Trainers en coaches houden zich met meer bezig dan de techniek of de winst van de wedstrijd. Ook sociaal gedrag, omgangsvormen, respect, solidariteit, rechtvaardigheid en sportiviteit zijn hun dagelijkse zorg. Opvoeding is meer dan speltechniek hun belangrijkste taak. Niet voor niets is opvoeding dan ook het centrale thema van Coaches on Tour: een serie bijeenkomsten speciaal bestemd voor trainers en coaches in de sport.

Coaches on Tour startte in 2004 met 12 bijeenkomsten op evenzovele locaties in Nederland. De directe aanleiding was toen dat de opvoedende rol van sport het centrale thema was van het Europese Jaar van de Sport. De 12 bijeenkomsten werden een enorm succes! Bijna tweeduizend trainers en coaches, afkomstig uit allerlei takken van sport en werkzaam op verschillende niveaus, bezochten de bijeenkomsten. En uit hun lovende evaluaties blijkt, dat zij allen zeer tevreden waren.

Meer dan voldoende reden dus om deze tournee voort te zetten! Daarom maakt de NFWS zich op voor een nieuwe serie inspirerende bijeenkomsten, die dit jaar zal starten in Tilburg. Bekende trainers/coaches, wetenschappers, sporters en docenten zullen hier wederom hun kennis en ervaring delen. Met presentaties, interactieve oefeningen, masterclasses en aansprekende demonstraties zullen zij trainers en coaches inspireren om uit hun werk en hun pupillen te halen wat erin zit. De opzet van het programma van deze eerste bijeenkomst is gelijk gebleven, net als het algemene thema van Coaches on Tour. De onderwerpen die aan de orde komen in de lezingen en de workshops zijn echter bijna allemaal anders. Bovendien is weer een heel nieuwe schare zeer ervaren en kundige sprekers aangetrokken.

Waar en wanneer?
vrijdag 10 juni 2005 (09.30 16.00 uur)
Stadhuis Tilburg
Stadhuisplein 130
5038 TC TILBURG
Tel.: 013 542 88 11

Voor wie?
Coaches on Tour richt zich primair op trainers en coaches (vanaf niveau 2), sportbegeleiders, sporttechnisch kader in opleiding, docenten Lichamelijke Opvoeding en docenten van sportopleidingen.

Het programma van de bijeenkomst is als volgt:

Vanaf 09.30 uur bent u van harte welkom voor een kop koffie of thee

10.00 10.05 Opening door Tom van 't Hek (dagvoorzitter) & Loet Visschers (wethouder sport gemeente Tilburg)

10.05 10.30 'De Aftrap' door Roelant Oltmans (bondscoach Nederlands Heren Hockeyteam)

10.30 10.55 Reflectie op 'Vrijwilligerswerk in de Sport' door Lucas Meijs (hoogleraar management vrijwilligerswerk Erasmus Universiteit)

10.55 - 11.20 Erkenning rol van trainers/coaches door Troy Douglas (voormalig topatleet)

11.30 - 13.00 Ronde 1: een keuze uit 8 workshops:


1. Kinderen met overgewicht door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)

2. Observeren en diagnosticeren door Auke Dijkstra (CIOS Nederland)
3. Omgaan met agressie door Carl Blijd (psychiater/ consultant), Earl Blijd (kung fu/wushu-docent) en Patrick van Neerden (bewegingsagoog)
4. Leiderschapsstijlen en verschillende coachtypes door Boudewijn Castelijn (FIH mastercoach en voormalig hockeycoach nationale teams USA en Zuid Afrika)

5. De opvoedende coach: waar ligt de grens? door Marcel Becker (Universiteit Nijmegen fac. Filosofie)

6. Inschatten van blessures door Rob Ouderland (KNVB sportcentrum Zeist)

7. Omgaan met ouders door Wim Keizer(sportpsycholoog)
8. Jeugdopleiding NEC: voorbeeld uit de praktijk door Iddo Roscher(hoofd opleiding NEC)

13.00 - 14.30 Lunch

14.30 - 16.00 Ronde 2: wederom een keuze uit de 8 workshops

Om 16.00 uur sluiten we af met een borrel

Coaches on Tour is een activiteit van NFWS in samenwerking met Arko Sports Media

Voor meer informatie over Coaches on Tour kunt u ook de website raadplegen: www.coachesontour.nl