Universiteit van Amsterdam

Programma s om ziekenhuispatiënten met drankprobleem te helpen niet erg effectief


Promotie Geneeskunde


vrijdag 10 juni 12.00 uur

Speciale programma s om overmatig alcoholgebruik te verminderen bij patiënten die in het ziekenhuis liggen, zijn niet erg effectief. Mieke Emmen toont aan dat probleemdrinkers die eenmalig door de internist op hun ongezonde gedrag worden aangesproken, hun alcoholconsumptie evenveel minderen als degenen die twee gesprekken voeren met een psycholoog. Wat wel een gedragsverandering kan bewerkstelligen, is een feedbackrapport dat de internist uitreikt tijdens een consult op de polikliniek voor patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit rapport komen meerdere risicofactoren aan bod, waaronder roken en ongezond eten.

Mw. M.J. Emmen: Brief interventions for problem drinking among hospital patients. Promotoren zijn prof. dr. G.M. Schippers en prof. dr. G. Bleijenberg (UMC St. Radboud). Co-promotor is dr. H. Wollersheim (UMC St. Radboud).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.