Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 30 mei 2005

Campagne Kijk mijn Erf van start

Boer Joris opent voorbeelderf in de Schermer

Op vrijdag 10 juni vindt de provinciale aftrap plaats van de landelijke campagne Kijk mijn Erf. Joris Kollewijn, beter bekend als 'Boer Joris' van de televisieserie Boer zoekt Vrouw, opent die middag één van de drie voorbeelderven in Noord-Holland. Dit vindt plaats bij de familie Zonneveld te Zuidschermer. Met de campagne vragen de 12 provinciale Landschapsbeheren, waaronder Landschap Noord-Holland aandacht voor meer streekeigen beplanting op het erf.

Een erf met streekeigen beplanting heeft een aantal voordelen. Het biedt vogels en vlinders een prima omgeving om te kunnen overleven. Het zorgt voor de aankleding van het erf en de directe omgeving van de boerderij, loods of silo. En het benadrukt het natuurlijke en cultuurhistorische karakter van de omgeving.

Tijdens één van de televisie-uitzendingen van 'Boer zoekt vrouw', was te zien dat er streekeigen bomen werden geplant op het erf van Joris Kollewijn. Reden voor Landschap Noord-Holland om hem te vragen om het startsein van de campagne in Noord-Holland te geven.

Op zaterdag 11 juni worden in heel Nederland erven opengesteld voor boeren en particuliere erfbezitters op het platteland. In Noord-Holland zijn drie erven te bezoeken, in de Schermer, Beemster en West-Friesland. Tot november 2005 worden de voorbeelderven diverse keren opengesteld.

Door een bezoek te brengen aan één van de vele voorbeelderven kan elke erfeigenaar ervaren hoe mooi een erf met streekeigen beplanting is. Neem bijvoorbeeld de Noord-Hollandse stolpboerderij van de familie Zonneveld. Het erf heeft grote historische waarde, zelfs de watersingel rond het erf is nog intact. Het erf rondom is typisch ingericht volgens de Schermer gebruiken: groot en vrij strak. De tuin bestaat uit gras met wat narcissen 'zonder toeters en bellen'. In de hoogstamboomgaard staan appel-, peren- en pruimenbomen. Tot een paar jaar geleden leverde de moestuin nog de dagelijkse groenten.

Op de website www.kijkmijnerf.nl staan alle voorbeelderven en is de actuele agenda met open dagen te vinden. Belangstellenden kunnen zich hier online aanmelden voor een bezoek aan een voorbeelderf in de buurt die hen moet overtuigen zelf ook streekeigen te gaan beplanten. In Noord-Holland kan men zich ook aanmelden via de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251 - 362762.

In Noord-Holland verzorgt Landschap Noord-Holland de organisatie van de Campagne Kijk mijn Erf. Landelijk gebeurt dat door Landschapsbeheer Nederland. De Campagne Kijk mijn Erf wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, sinds 1996 partner van Landschapsbeheer Nederland.



Landschap Noord-Holland