Internationaal microkredietsymposium in Bonn, Duitsland


06.06.2005 / 15:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oikocredit

Internationaal microkredietsymposium in Bonn, Duitsland

AMERSFOORT, Nederland, June 6/PRNewswire/ --


- Microkrediet - Mega rendement

Verstrekkers en ontvangers van microkrediet zullen op 10 juni 2005 in het Duitse Bonn het complexe samenspel van factoren die het succes van microkrediet bepalen tegen het licht houden. Oikocredit, wereldwijd een van de grootste private financiers van de microkredietsector, wil met dit symposium de aandacht van maatschappelijk betrokken beleggers richten op de effecten van microkrediet op ontwikkeling.

'Krediet voor ontwikkeling is niet zo eenvoudig als het op eerste gezicht lijkt', aldus Tor G.Gull, algemeen directeur van Oikocredit. 'Microkrediet heeft de grootste impact als het is afgestemd op de behoeften van de leningnemer. Maar die behoeften kunnen sterk uiteen lopen.'

Sociale marginalisering, analfabetisme, marktrestricties, economische schommelingen, conflicten en natuurrampen kunnen grote invloed hebben op de mate van succes van (micro)krediet. Alleen op maat gesneden financiële diensten voor arme mensen, die aansluiten op de lokale werkelijkheid, leiden tot duurzame ontwikkeling.

Het symposium, dat de titel draagt: 'Small loans - great change - building a future with microfinance', zoomt in op microkrediet op het platteland. Slechts weinig organisaties kunnen de mogelijkheden van financiering in landelijke gebieden inschatten. Ze schatten risico's hoger in evenals de kosten en geven de voorkeur aan financiering in stedelijke gebieden. Toch is financiering buiten de steden essentieel voor de ontwikkeling van de landen en zelfs noodzakelijk om de vlucht naar de steden te beperken. Oikocredit begeeft zich wel in de landelijke gebieden.

Een ander interessant thema betreft de doorgaans hoge rente in de microkredietsector. Microkredietinstellingen hebben te maken met hoge kosten en risico's ter plaatse en dit moet in de rente tot uiting komen.

Vrouwen in ontwikkelingslanden hebben vaak nog minder uitzicht op een menswaardig bestaan dan mannen. Veel microkredietinstellingen richten zich daarom vooral op vrouwen. Juist omdat vrouwen vaak de verantwoordelijkheid van een onderneming combineren met de zorg voor het gezin, lopen zij het risico microkrediet als last te gaan ervaren. Als de leningen rekening houden met deze beperkingen kan microkrediet deze vrouwen echter wel in staat stellen zelf strategische beslissingen over werk en gezin te nemen.

Met name de persoonlijke getuigenissen van Irene Castro Quilca, boerin uit de Peruaanse hooglanden en klant van Confianza, zullen laten zien hoe microkrediet in de praktijk werkt. Naar verwachting zal de bijeenkomst worden bijgewoond door ruim 500 aanwezigen. Het symposium valt samen met de 30ste verjaardag van Oikocredit. Meer informatie kunt u vinden op www.oikocredit.org.

Source: Oikocredit

Iris Kleynen, Oikocredit, tel.: +31-33-422-40-40, ikleynen@oikocredit.org. Persconferentie: 12.30 uur, 10 juni, Presse- und Informationsamt der Bundesregierung Pressesaal, Welckerstr. 11, 53113, Bonn