Gemeente Zwolle

Het College Zwolle op Bezoek: bij Algra Koffie
en Thee B.V.

Het College op Bezoek: Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!

Vrijdag 10 juni 2005 gaan burgemeester en wethouders weer op stap in het kader van het College op Bezoek. Dit keer gaat het bezoek naar Algra Koffie en Thee B.V. aan de Curieweg 25.

Algra
Algra voorziet dagelijks (binnen en buiten Nederland) horeca, scholen, instellingen en bedrijven van vers gebrande koffie. Ook levert Algra koffiemachines en automaten, neemt het onderhoud van deze apparatuur voor haar rekening en levert bijproducten zoals suiker, melk, koekjes en reinigingsmiddelen.
Algra Theehandel selecteert en verpakt diverse soorten thee. Bij Algra werken ruim 20 medewerkers.

Historie
Durk Algra begon in 1933 zijn koffiebranderij en theehandel in Zwolle. Op de fiets ging hij in de vier noordelijke provincies zijn klanten af om bestellingen te noteren. In zijn tijd kende ons land nog een kleine 150 koffiebranders. Eind jaren '40 was Algra één van de 32 overgebleven zelfstandige koffiebranderijen. Inmiddels is dat aantal gehalveerd. Na jaren in de binnenstad te zijn gehuisvest, is Algra in 1994 verhuisd naar een nieuw pand aan de Curieweg.
Eind 2004 heeft Algra de Bredase koffiebranderij Aket Mocca d'Or overgenomen. Het bedrijf gaat verder onder de naam Algra Mocca d'Or en brandt espressospecialiteiten voor de horeca. Met de overname is sprake van een aanvulling van het productenpakket en is het afzetgebied in Nederland vergroot.

Programma
Om 10.00 uur worden burgemeester en wethouders ontvangen aan de Curieweg. Na een presentatie over en een rondleiding door het bedrijf leert het college om 11.00 uur de fijne kneepjes van het koffievak tijdens een workshop 'Latte Art'!

Latte Art ('melkkunst') is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van koffie in de horeca. Met Latte Art wordt een cappuccino op een bijzondere manier gepresenteerd. De barista (meester-espressomaker) zet zijn persoonlijke handtekening op de cappuccino, door met opgeschuimde melk vanuit een stalen kan uit de vrije hand een figuur te tekenen in de espresso.

Om 11.45 uur is het programma afgelopen.

'College op Bezoek'
Het 'College op Bezoek' is een initiatief waarbij burgemeester en wethouders éénmaal in de twee weken een ochtend te gast zijn bij inwoners, bedrijven, instellingen, scholen, organisaties en verenigingen. Behalve informatie(uitwisseling) werkt het college mee met de reguliere werkzaamheden c.q. volgt reguliere lessen. Het college krijgt op deze manier een goede indruk van wat er zoal leeft en gebeurt in de stad. De bezoeken zijn gekoppeld aan een thema, een actualiteit of vinden plaats op uitnodiging of spontaan.