Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 9 juni 2005

Spannende luipaarden in Safaripark Beekse Bergen
Nieuwe inwoners 'hoog' te bewonderen

Vanaf vrijdag 10 juni zijn er nieuwe luipaarden te zien in Safaripark Beekse Bergen. Vorige week zijn deze jagers reeds aangekomen in het park, maar moeten nog even wennen in de binnenverblijven. Vrijdag 10 juni is het zo ver: de luipaarden mogen voor het eerst naar buiten. Voor de twee luipaarden is dit het grootste verblijf in Nederland. Deze spannende gebeurtenis zal plaats vinden rond 11.00 uur in de ochtend. Vanaf dat moment zijn de luipaarden te bewonderen aan het begin van de wandelroute. Om het Afrikaanse gevoel bij een bezoek aan het Safaripark Beekse Bergen zo compleet mogelijk te maken, komen er dit jaar meerdere Afrikaanse diersoorten bij in het park.

Lui maar makkelijk
De luipaard is op veel plekken in de wereld te vinden. Dat komt omdat luipaarden zich aan allerlei omstandigheden aanpassen. Ze komen voor in Afrika, van zuidelijk Azië tot in het Verre Oosten.

De boom in
Luipaarden sluipen naar hun prooi tot op vijf meter afstand. Dan springen ze er bovenop. Als ze de prooi missen, rennen ze niet meer dan vijftig meter achter hun prooi aan. Ondanks de kracht en snelheid van het dier mislukken de meeste jachtpogingen. Wanneer de luipaard eenmaal een prooi gevangen heeft, klimt hij met de prooi een boom in. Luipaarden kunnen tot vijftien meter hoog in een boom klimmen. Daar rusten ze en eten hun prooi op. De prooi mee de boom innemen voorkomt ook dat andere roofdieren de 'winst' af kunnen pakken. De luipaard is zo sterk dat hij een prooi die zwaarder is dan hijzelf een boom in kan slepen.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, olifanten, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten samen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan. Safaripark Beekse Bergen is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (