Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 juni 2005


Vragen van de leden Koenders en Timmermans (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over tactische kernwapens op Europees grondgebied


1.


Klopt het dat de Nuclear Planning Group van de NAVO op 9-10 juni bij elkaar komt?


2.


Zo ja, wordt daar de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in een aantal NAVO- lidstaten in het kader van het NAVO nucleaire beleid, besproken?


3.


Is de minister het eens met het Duitse standpunt over het nucleaire beleid van de NAVO en het uiteindelijke doel om volledige eliminatie van het aantal tactische kernwapens te bewerkstelligen, met als eerste stap de volledige implementatie van de unilaterale afspraken om de voorraden substrategische kernwapens te verminderen zoals gedaan door de VS en Rusland in 1991 en 1992 ?


4.


Is de minister bekend met de uitspraak van de Duitse minister van Defensie Strück, die op 6 mei verklaarde dat hiervoor overleg nodig is binnen de NAVO en met de overige Europese landen op wiens grondgebied zich nog kernwapens bevinden ? Zijn er consultaties geweest met de Duitse regering hierover? Zo nee, waarom niet?


5.


Is de minister het eens met de uitspraak van het Noorse parlementslid Lars Rise dat het feit dat NAVO-landen zelf kernwapens als afschrikkingsmiddel gebruiken een probleem is en dat de VS de tactische kernwapens die zich op het grondgebied van Europese NAVO-landen bevinden zou moeten verwijderen . Zo nee, waarom niet?


Zie Speech by Joschka Fischer at the 7th Review Conference of the Parties to the NPT, 2 amy 2005, (www.auswaertiges_amt.de)


Germany s Struck to take up US nuclear withdrawal , Defense News, may 6 2005 (www.defensenews.com), zie verder Germans question US nuclear weapons , Deutsche Welle, 29 april 2005,


Parlementsdebat Noorse Commissie voor Buitenlandse Zaken (interpellatiedebat NPT), 26 april 2005,