Gemeente Albrandswaard


Raad Albrandswaard unaniem over kandidaat burgemeester

burgemeester.jpg

ALBRANDSWAARD Als het aan de Albrandswaardse gemeenteraad ligt, dan wordt de nu 39-jarige mr. Harald M. Bergmann per 1 november 2005 de nieuwe burgemeester van Albrandswaard. Zo luidt het unanieme advies van de Albrandswaardse raad aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De gemeenteraad volgt daarmee de eveneens unanieme aanbeveling van de vertrouwenscommissie, een speciale afvaardiging uit de gemeenteraad die de afgelopen maanden uitvoerig met diverse kandidaten heeft gesproken. Ook de Commissaris van de Koningin zal nog een advies uitbrengen aan de minister, waarna de nieuwe burgemeester van Albrandswaard uiteindelijk door de Kroon wordt benoemd.

De Albrandswaardse gemeenteraad was eerder gisteravond (9 juni) bijeen in een besloten vergadering waarbij werd gesproken over de opvolging van de huidige burgemeester mw. A.Latenstein van Voorst-Woldringh, die per 1 november a.s. met pensioen gaat na een periode van 12 jaar als burgemeester van Albrandswaard. In die vergadering bleek dat de heer Bergmann de voorkeur geniet van alle fracties. De heer Bergmann, lid van de VVD, is momenteel voorzitter van de Centrumraad van de gemeente Rotterdam, een deelgemeente met 30.313 inwoners. De heer Bergmann is geboren op 23 september 1965 te Rotterdam. Hij is gehuwd en hoopt binnenkort vader te worden. De heer Bergmann heeft zijn doctoraalstudie Nederlands recht in 1993 te Leiden voltooid. De heer Bergmann is zijn loopbaan begonnen als beleidsmedewerker en later sectorhoofd. In april 2002 nam de heer Bergmann als fractievoorzitter van de VVD deel aan de verkiezingen in de centrumraad van Rotterdam. Na de verkiezingen heeft de centrumraad de heer Bergmann benoemd als voorzitter en dagelijks bestuurder van de deelgemeente.

Zeventien sollicitanten
In totaal waren er voor het burgemeesterschap van de gemeente
Albrandswaard zeventien sollicitanten, waarvan twee vrouwen. In het voortraject van de sollicitatieprocedure heeft de vertrouwenscommissie ook een enquête uitgezet onder de Albrandswaardse bevolking. Met de enquête, die door ruim 250 mensen werd ingevuld, konden bewoners van
Albrandswaard hun wensen ten aanzien van de nieuwe burgemeester kenbaar maken. Door de vertrouwenscommissie werden de resultaten van de enquête gebruikt als advies bij het opstellen van de profielschets. Daarin werd uiteindelijk opgenomen dat Albrandswaard een burgemeester (m/v) zoekt, die kan optreden als verbinder en netwerker. Bovendien zou de nieuwe burgemeester kennis en inzicht moeten hebben met betrekking tot de complexe stedelijke regio en het dorpse karakter. Daarnaast werden er in de profielschets nog veel meer voorwaarden en aandachtspunten genoemd. De burgemeester gaat zo snel als mogelijk in
Albrandswaard wonen. De vertrouwenscommissie heeft alle kandidaten de afgelopen maanden getoetst op het ideaalbeeld zoals dat in de profielschets werd verwoord, en daarbij kwam de heer Bergmann dus unaniem als de meest geschikte kandidaat uit de bus.