Provincie Overijssel

Veel meer bouwvergunningen en woningen

De pilot 'Stimulering woningbouwproductie in Overijssel' heeft een gunstig effect op de woningbouw in de provincie. Dit blijkt ook uit cijfers van het CBS die deze week gepubliceerd zijn. Vergelijkingen tussen het eerste kwartaal van 2004 en 2005 laten zien dat er in 2005 in heel Overijssel 786 meer bouwvergunningen verleend zijn en 526 meer woningen gereedgekomen. De provincie Overijssel is hiermee koploper in Nederland als het gaat om de bouw van nieuwe woningen en staat op een tweede plek voor de uitgifte van bouwvergunningen.

Uit onderzoek blijkt dat de toevoeging aan de woningvoorraad de afgelopen vier jaar te laag was. In 2000 tot en met 2003 zijn er gemiddeld 3500 woningen per jaar bijgebouwd, terwijl er tot 2010 per jaar 5500 woningen noodzakelijk zijn. Gedeputeerde Theo Rietkerk, portefeuillehouder Ruimte en Milieu in Overijssel: "Het gaat niet alleen om meer en sneller bouwen. Kwaliteit blijft de randvoorwaarde, met een duidelijke nadruk op passende woningen voor iedereen."

Nog geen passende ruimte
Vraag en aanbod op de woningmarkt in Overijssel liggen ver uit elkaar. Veel starters, ouderen en zorgbehoevenden kunnen geen passende woonruimte vinden. Reden voor de provincie Overijssel om samen met gemeenten, Rijk, woningbouwcorporaties en marktpartijen de handen ineen te slaan en zo de woningbouwproductie een flinke impuls te geven.

Bij de start van de pilot zijn 19 aanjaagprojecten aangewezen, verspreid over de provincie, die versneld ruim 7000 woningen moeten opleveren. Op deze wijze geven provincie en het ministerie van VROM invulling aan de status van Overijssel als landelijke pilot voor stimulering woningbouwproductie en deregulering. Deze status is in januari 2004 door minister Dekker aan Overijssel verleend.

Sneller bouwen

De pilot in Overijssel is erop gericht uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn van het versneld doorlopen van procedures binnen bestaande wettelijke regelgeving. De handelswijze van partijen bij het aanvragen en verlenen van vergunningen wordt daarbij in kaart gebracht. De evaluatie van het pilotproject geeft aan dat een betere samenwerking en de uitwisseling van kennis en kunde tussen partijen de voorbereidingstijd van bouwprojecten kan verkorten, waardoor sneller kan worden gestart. Van de oorspronkelijke lijst met 19 aan te jagen woningbouwprojecten, zijn van tien projecten de knelpunten opgelost, hiermee zijn de plannen van 2700 woningen versneld.

Dit werd onder andere mogelijk gemaakt doordat Gedeputeerde Staten procedures hebben versneld en financiële ondersteuning hebben geleverd bij knelpunten zoals bodemverontreiniging en geluidsoverlast. Of het woningtekort ook daadwerkelijk wordt ingelopen blijkt pas als de woningen echt gerealiseerd zijn. De pilot wordt over twee jaar definitief geëvalueerd.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel