Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 10 JUNI 2005

115 opleidingen voor volwassenen opgedeeld in modules

115 volwassenenopleidingen moeten ten laatste op 1 september 2006 aangeboden worden volgens een centraal afgesproken 'modulair systeem'. Dat wil zeggen dat elke opleiding opgedeeld wordt in kleinere gehelen die in alle scholen dezelfde inhoud hebben. De Vlaamse Regering heeft de nieuwe structuur voor deze opleidingen goedgekeurd. Minister van Onderwijs Frank VANDENBROUCKE gaat ervan uit dat de nieuwe aanpak mensen die zich bijscholen sterker kan motiveren.

Wie een opleiding wil volgen via het
volwassenenonderwijs, kijkt vaak tegen een lang traject aan. Sommige mensen worden hierdoor op voorhand ontmoedigd. Anderen starten wel, maar geven onderweg op. Wie tijdens een zogenaamde 'lineaire opleiding' uitvalt, heeft niets in handen, zelfs al is soms 75% van de opleiding achter de rug. Bovendien zijn veel mensen alleen geïnteresseerd in een bepaald onderdeel van een opleiding.

Om die reden biedt het volwassenenonderwijs al jaren een aantal opleidingen in modules aan. Deze modules zijn onderdelen die op zichzelf gevolgd kunnen worden. De opleiding Automechanicien (840 lesuren) in het studiegebied Auto bevat bijvoorbeeld de module Basislasser (40 lesuren). Deze module komt ook terug in andere opleidingen en studiegebieden. Wie een module succesvol afwerkt, krijgt een deelcertificaat. Wie alle modules van een opleiding afgewerkt heeft, krijgt het diploma of certificaat van de opleiding.

Op voorstel van minister Vandenbroucke is nu voor 115 opleidingen in tien studiegebieden precies omschreven hoe de modules eruit moeten zien. De modules zullen daardoor in heel Vlaanderen dezelfde zijn. Dat betekent dat je met het deelcertificaat uit één school onmiddellijk kunt verder studeren in een andere school. Werkgevers zullen ook beter weten wat een bepaald deelcertificaat waard is. Bovendien kan je je eigen traject samenstellen uit de verschillende modules, omdat je heel wat modules niet in een bepaalde volgorde moet volgen.

De 115 opleidingen waarvoor nu modules zijn uitgewerkt, behoren tot de volgende studiegebieden: Algemene Vorming, Auto, Bijzondere Educatieve Noden, Handel, Huishoudelijk Onderwijs, Kant, Mechanica-Elektriciteit, Nederlands tweede taal, Talen en Textiel. De overige opleidingen van deze studiegebieden worden de volgende jaren hertekend. Dan zijn ook de 23 resterende studiegebieden aan de beurt, samen met de opleidingen uit het hoger onderwijs voor sociale promotie.

De besluiten die goedgekeurd zijn, treden in werking op 1 september 2005. De scholen krijgen dan één schooljaar de tijd om hun programma aan te passen.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be