Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 10 JUNI 2005 IN

KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 10 juni 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit tot oprichting van een Vlaams betaalorgaan voor het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw, afdeling Garantie. De wijziging beoogt een conformering aan het Vlaams Personeelsstatuut. De wijziging is nodig om ten aanzien van de Europese Commissie duidelijk de structuur van het Vlaams betaalorgaan af te bakenen binnen de Administratie Beheer en Kwaliteit Landbouwproductie in het vooruitzicht van een definitieve erkenning van dit Vlaams betaalorgaan.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse producten van de sectoren landbouw, tuinbouw en visserij. De financiering van het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) gebeurt ten dele door de Vlaamse overheid via een facultatieve werkingssubsidie. Hiermee wordt de ondersteunende werking en het sectoroverkoepelende programma gefinancierd. De bij VLAM betrokken sectoren brengen anderzijds via verplichte bijdragen van de marktdeelnemers uit hun sector middelen bijeen in promotiefondsen. Hiermee wordt de sectorale productpromotie gefinancierd. De wijzigingen betreffen de bijdragen voor de sectoren 'Niet-eetbare tuinbouwproducten', 'Runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden', 'Varkens' en 'Biologische landbouw'. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering kent bijna 1,7 miljoen euro investeringssteun toe aan de NV Logistiek Centrum Leie in Izegem. Om de bevoorrading van de Lidl-winkels in West- Henegouwen, West- en Oost-Vlaanderen te verbeteren, wordt een nieuw distributiecentrum in Wevelgem opgericht. Hiervoor werd bij de intercommunale Leiedal een perceel grond van ruim 6 ha gekocht.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering erkent de VZW ERSV Provincie Antwerpen als erkend regionaal samenwerkingsverband. ERSV's ondersteunen het regionale bilaterale overleg tussen sociale partners in de Sociale Economische Raden van de Regio en het tripartite overleg tussen de werkgevers, de werknemers en de lokale overheden in de Regionale Economische en Sociale Overlegcomités van de Regio.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Tijdens de vorige legislatuur werd met betrekking tot het beleidsdomein Onderwijs en Vorming beslist tot oprichting van vier intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's). Een daarvan is het IVA Onderwijsdienstencentrum. Het takenpakket van dit agentschap omvatte de uitvoerende taken gerelateerd aan de financiële en materiële dienstverlening die verstrekt wordt aan de personeelsleden van het onderwijs, de
onderwijsinstellingen en de deelnemers aan het onderwijs (leerlingen, studenten en ouders). Ondertussen werden een aantal beleidsopties genomen waardoor het takenpakket en de schaalgrootte van het IVA Onderwijsdienstencentrum substantieel in omvang toenemen. De Vlaamse Regering beslist daarom principieel tot splitsing van het IVA Onderwijsdienstencentrum in twee onderscheiden intern verzelfstandigde agentschappen zonder rechts- persoonlijkheid, met name Onderwijsdienstencentrum Leerplichtonderwijs en Onderwijsdienstencentrum Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit 'administratieve standen' voor het academisch personeel van de Vlaamse universiteiten zodat zij ook recht krijgen op volgende thematische verloven: loopbaanonderbreking voor palliatieve zorgen, voor de zorg voor een zwaar ziek gezins- of familielid en voor ouderschapsverlof. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de organisatie en de financiering vastlegt van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. De Beiaardschool heeft het statuut van instelling van deeltijds kunstonderwijs (DKO) toegekend gekregen, maar vormt een buitenbeentje met een zeer specifieke structuur en een bijzondere geschiedenis en reputatie. Het is daarom niet aangewezen om de instelling de formele en organisatorische eisen op te leggen van de DKO- regelgeving. Ze krijgt dan ook een vrij grote autonomie wat de opleidingsstructuur betreft.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren wijzigt de Vlaamse Regering principieel een besluit betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de prestatie- en de bezoldigingsregeling voor de personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs. Het komt erop neer dat personeelsleden die voor hun onderwijsprestaties in de derde of vierde graad van het secundair onderwijs voor sociale promotie beschikken over een 'ander' bekwaamheidsbewijs, maar mits een bewijs van pedagogische bekwaamheid zouden beschikken over een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs, voor deze prestaties ook vanaf 1 september 2003 recht hebben op weddenschaal 301 of 250. Daarnaast worden er een aantal diploma's toegevoegd als vereist bekwaamheidsbewijs voor het vak 'Agogische methodieken' en worden bekwaamheidsbewijzen ingevoegd voor twee nieuwe vakken: 'Latijns Schrift' en 'Vlaamse Gebarentaal'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR en de SERV


* * *

In het kader van het decreet Gelijke Onderwijskansen-I keurde de Vlaamse Regering begin september 2002 definitief een uitvoeringsbesluit goed betreffende het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon secundair onderwijs. Het besluit bepaalt onder meer dat scholen met kansarme leerlingen een beroep kunnen doen op aanvullende lestijden, begeleiding en ondersteuning. In dat besluit is de berekening van de aanvullende lestijden per punt in detail beschreven, in die mate dat zelfs de toenmalige werkelijke loonkost per ambt voor de eerste, tweede en derde graad in het secundair onderwijs is opgenomen. De Vlaamse Regering beslist nu principieel om aan de berekeningswijze van de aanvullende uren een bepaling toe te voegen dat de loonkost door indexering kan wijzigen. Zo wordt vermeden dat er iedere keer een nieuw besluit moet worden voorgelegd wanneer de loonkost moet worden aangepast. Indien het bedrag niet zou worden aangepast, wordt er gewerkt met een veel te lage loonkost waardoor er meer lestijden aan de scholen worden toegekend dan voorzien in het begrotingsdecreet. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

115 volwassenenopleidingen moeten ten laatste op 1 september 2006 aangeboden worden volgens een centraal afgesproken "modulair systeem". Dat wil zeggen dat elke opleiding opgedeeld wordt in kleinere gehelen die in alle scholen dezelfde inhoud hebben. Dat betekent dat je met het deelcertificaat uit één school onmiddellijk kunt verder studeren in een andere school. Werkgevers zullen ook beter weten wat een bepaald deelcertificaat waard is. Bovendien kan je je eigen traject samenstellen uit de verschillende modules, omdat je heel wat modules niet in een bepaalde volgorde moet volgen. De Vlaamse Regering keurt, met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren, de nieuwe structuur voor deze opleidingen principieel goed. De nieuwe aanpak kan mensen die zich bijscholen sterker motiveren. De bevoegde minister wordt gelast een voorontwerp van decreet ter beraadslaging voor te leggen waarin de geschrapte en/of aangepaste (vakoverschrijdende) eindtermen voor het studiegebeid Algemene Vorming worden bekrachtigd.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed tot invoering van een tijdelijk project betreffende vervangingen van korte afwezigheden in het basis- en secundair onderwijs. Als leerkrachten vandaag ziek of afwezig zijn voor minder dan tien werkdagen, wordt hun vervanging doorgaans niet betaald door de overheid. De korte vervanging wordt dan vaak onbezoldigd opgenomen door een collega die dit bovenop zijn dagtaak doet of in de plage. Soms wordt er ook geen vervanger aangesteld en krijgen de leerlingen studie of worden zij samengezet in grotere klassen. Door extra middelen te voorzien voor de korte vervangingen, worden er stappen gezet naar een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten en een verbetering van het comfort voor de leerlingen. Het besluit laat toe om scholengemeenschappen of groepen van scholen zelf een geresponsabiliseerd en soepel beleid te laten voeren betreffende deze korte vervangingen, op maat en in functie van de eigen lokale noden en prioriteiten. Na de onderhandelingen wordt het besluit voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Artikel 339 van het decreet betreffende de Vlaamse hogescholen legt de criteria vast op basis waarvan de personeelsleden, die centraal betaald blijven, worden tewerkgesteld. Op verzoek van het betrokken personeelslid kan de Vlaamse Regering eventueel afwijken van deze algemene criteria en een andere mogelijkheid van tewerkstelling aanbieden. De Vlaamse Regering beëindigt met ingang van 1 juni 2005 de afwijkende tewerkstelling van Kathleen Damman bij de Vlaamse Hogescholenraad.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE, van Vlaams minister Inge VERVOTTE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit tot aanpassing van de regelgeving inzake werkgelegenheid en sociale economie wat betreft de adviesverlening door de Sociaal-Economische Raden van de Regio en de Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités. Het besluit geeft uitvoering aan artikel 37 van het decreet Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden (ERSV). Volgens dat artikel moet de in de wets- en decreetsbepalingen gehanteerde terminologie aangepast worden om ze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het ERSV-decreet. Zo wordt een 'subregionaal tewerkstellings- comité' omgezet in een 'sociaal-economische raad van de regio' of 'een regionaal sociaal-economisch overlegcomité'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed betreffende de decretale adviesverlening door de Sociaal-Economische Raden van de Regio en de Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités. Het besluit geeft uitvoering aan artikel 37 van het decreet Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden (ERSV). Volgens dat artikel moet de in de wets- en decreetsbepalingen gehanteerde terminologie aangepast worden om ze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het ERSV-decreet. Zo wordt een 'subregionaal tewerkstellingscomité' omgezet in een 'erkend regionaal samenwerkingsverband' of een 'sociaal- economische raad van de regio' of 'een regionaal sociaal- economisch overlegcomité'.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering kent bijna 1,7 miljoen euro subsidie toe aan de VZW Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord voeren. Het Vlaams Netwerk heeft als taak verenigingen waar armen het woord nemen inhoudelijk en financieel te ondersteunen en de participatie aan het beleid op verschillende beleidsniveaus te organiseren.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist, op voorwaarde van enkele tekstaanpassingen, principieel tot definitieve vast- stelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de 'afbakening van het zeehavengebied Gent - inrichting R4-oost en R4-west'. De bevoegde minister wordt ook gelast prioritair te starten met de opmaak van de visie voor het koppelingsgebied Rieme Noord en deze visie op korte tijd te vertalen in een bijkomend ruimtelijk uitvoeringsplan voor het zeehavengebied Gent. De minister bevoegd voor Mobiliteit wordt gelast de Lijn opdracht te geven op korte termijn een onderzoek te doen naar de verbetering van de mobiliteit in en onmiddellijk rond het havengebied en meer bepaald naar de mogelijkheid een snelle busverbinding tot stand te brengen op of naast het spoorwegtracé in het havengebied. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van meerjarenbegroting 2006-2009 goed. Met het oog op de bespreking ervan in het kader van een parlementair debat rond de aanpassing van de begroting 2005 wordt ze ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Rekening houdende met enerzijds de resultaten van het plan- milieueffectrapport (MER) 'Masterplan Antwerpen' en anderzijds de bijbehorende passende beoordeling en de watertoets, beslist de Vlaamse Regering de uitvoering van het Masterplan verder te zetten en hiervoor te opteren voor strategie 1B 'Oosterweelverbinding gekoppeld aan een hogere tolheffing'. De bevoegde ministers worden gelast een voorstel van hoogte van tolheffing voor beslissing voor te leggen. De minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening wordt gelast een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor deze strategie op te stellen. Deze beslissing wordt aangemeld bij de Europese Commissie.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Marino KEULEN:

Ter vervanging van een aantal ontslagen VHM- commissarissen stelt de Vlaamse Regering nieuwe commissarissen aan bij door de Vlaamse Huisvestings- maatschappij erkende sociale huisvestingsmaatschappijen.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering kent, onder voorbehoud van technisch nazicht, werkingssubsidies toe aan twee verenigingen die actief zijn op het vlak van de bevordering van de audiovisuele cultuur. Het gaat om VZW Argos (220.000 euro) en VZW Filmmagie (250.000 euro) in Brussel.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van Kris Van Dijck, Carl Decaluwe, Dany Vandenbossche, Margriet Hermans en Bart Caron houdende wijziging van de decreten betreffende de radio- omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005. Doel van het voorstel is enerzijds de particuliere radio- omroepen meer bewegingsruimte qua programmering te geven en anderzijds een versoepeling van de procedure bij wijziging van samenwerkingsverband.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een wetsvoorstel tot wijziging van een koninklijk besluit houdende algemeen reglement betreffende de politie over het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg wat de voorrangsregeling betreft. Het wetsvoorstel wil het artikel 12.3.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer opheffen. Dit artikel stelt dat "De bestuurder die voorrang heeft, verliest deze voorrang wanneer hij zijn voertuig opnieuw in beweging brengt, na gestopt te hebben." De indieners van het wetsvoorstel zijn van mening dat deze regel tot onzekerheid leidt bij bestuurders en tot rechtsonzekerheid bij ongevallen. Geen enkel van de ons omringende landen kent deze uitzondering op de voorrang van rechts. De Vlaamse Regering benadrukt dat voorliggend wetsvoorstel een zeer grote wijziging van het verkeersgedrag met zich zal meebrengen, zodat in het wetsvoorstel een periode van inwerkingtreding moet voorzien worden van deze nieuwe voorrangsregel van rechts die voldoende lang is opdat de federale en regionale ministers van mobiliteit in staat gesteld worden om de noodzakelijke initiatieven zoals sensibiliserings- en verkeersveiligheidscampagnes te voeren.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een ministerieel besluit tot vaststelling van het minimumbedrag tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid van spoorwegondernemingen.


* * *

De Vlaamse Regering geeft haar principiële goedkeuring aan een nieuw besluit dat de erkenning en financiering van invoegbedrijven regelt. Invoegbedrijven zijn een belangrijk onderdeel van de sociale economie. Via dit instrument worden reguliere bedrijven geprikkeld kansengroepen aan te werven, mits een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkost. Dit nieuwe besluit kwam tot stand in nauw overleg met de sector. Algemeen wordt de inhoudelijke focus versterkt op het vlak van begeleiding, de doelgroepbepaling wordt verfijnd en afgestemd op de huidige arbeidsmarkt. Ook het subsidiëringmechanisme wordt aangepast. Het besluit wordt nu voorgelegd aan de Raad van State voor advies.


-----
einde

-----