Gemeente Almere

Europese aanbesteding collectief vervoer

Het college heeft besloten tot een Europese aanbesteding van het collectief vervoer. Het contract met de huidige vervoerder loopt eind
2005 af. Daarnaast stelt het college de gemeenteraad voor de manier waarop het collectief vervoer wordt aangeboden op een aantal punten te wijzigen.

Het voorstel is dat vanaf 2006 onbeperkt gebruik gemaakt kan worden van het collectief vervoer. Het collectief vervoer wordt aangeboden tot 5 zones vanaf het huisadres. Van de gebruikers wordt een eigen bijdrage gevraagd die gebaseerd is op het tarief van de blauwe strippenkaart. Mensen die verder willen reizen dan 5 zones van het huisadres kunnen gebruik maken van bovenregionaal vervoer dat door het ministerie van VWS wordt aangeboden. Daarnaast zullen er nog een aantal bijstellingen plaatsvinden van de bedragen die mensen ontvangen als ze geen gebruik willen of kunnen maken van het collectief vervoer en toch een vervoerprobleem hebben. Het systeem dat mensen gekort worden op de vervoervoorzieningen indien ze ook gebruik maken van een scootmobiel of andere voorzieningen komt te vervallen.

De gemeente biedt het collectief vervoer (vervoer van deur tot deur) aan in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Mensen die door een chronische ziekte of handicap geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer kunnen in aanmerking komen voor collectief vervoer.