ABN AMRO

London, 09 juni 2005

ABN AMRO onderzoekt als eerste de invloed van weerrisico's op het bedrijfsleven in West-Europa, Scandinavië en Noord-Amerika

Onderzoek toont aan dat het bedrijfsleven in Nederland en Denemarken het meest gevoelig is voor ongunstige weersomstandigheden

ABN AMRO heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd waarin voor het eerst wordt gemeten welke effecten ongunstige weersomstandigheden hebben op de productie van bedrijven in West-Europa, Scandinavië en Noord-Amerika.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met het internationale verzekeringstijdschrift Reactions, zal in de vorm van een weerkaart verschijnen in het juni-nummer van Euromoney.

Op basis van gegevens over de periode van 1980 tot 2003, die van diverse overheidsinstanties zijn verkregen, onderscheidt het onderzoek een aantal landen die het hoogste risico op productieverlies lopen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden.

Het onderzoek omvat de volgende sectoren: landbouw; transport; bouwnijverheid; voedingsmiddelen en dranken; mijnbouw; houtproducten; textielproducten; aardolie- en steenkoolproducten; groot- en kleinhandel; vastgoed; gezondheidszorg en sociale zekerheid; horeca; centrale en lokale overheid; elektriciteit en gas.

"Uit dit onderzoek komt naar voren dat grote aantallen bedrijven weergevoelig zijn. Het laat zien in welke mate de productie nadelig kan worden beïnvloed door de weersomstandigheden. Het bedrijfsleven moet de winstontwikkeling beschermen door zich in te dekken tegen weerrisico's," zegt Alex Schippers, Global Head of Weather & Insurance Derivatives van ABN AMRO.

Binnen Europa loopt het bedrijfsleven in Nederland en Denemarken het grootste risico. In die landen bedraagt de kans op productieverlies door ongunstige weersomstandigheden meer dan 30%. Onder de overige landen met een hoog risico, dat wil zeggen landen waar 25-30% van de productie weergevoelig is, bevinden zich het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Zweden en Noorwegen.

Stormen en overstromingen hebben tussen 1980 en 2003 voor EUR 2,8 miljard schade in West-Europa en Scandinavië veroorzaakt, terwijl in Frankrijk alleen al door stormschade een bedrag van EUR 500 miljoen aan schadevergoedingen werd uitgekeerd.

Wat Noord-Amerika betreft staan bedrijven in grote delen van de Verenigde Staten het meeste bloot aan ongunstige weersomstandigheden. De risico's betreffen 25-30% van de productie in het midden van de VS, de zuidelijke staten en de oostkust tot in Virginia.

Natuurrampen hebben Noord-Amerika tussen 1980 en 2003 een bedrag van EUR 5,9 miljard gekost. Het zuidoosten van de Verenigde Staten had het meeste te lijden, met ongeveer EUR 1,73 miljard aan stormschade.

De markt voor weerderivaten blijft groeien. Volgens een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers voor de Weather Risk Management Association bedroeg deze markt eind 2004 USD 4,57 miljard.

ABN AMRO is een vooraanstaande aanbieder van producten en diensten op het gebied van weerrisicobeheer, inclusief over-the-counter weerderivaten, en is actief in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië.

ABN AMRO heeft onlangs haar Insurance & Weather Derivatives team uitgebreid met Merijn Nederveen als Director, afkomstig van de afdeling Corporate Finance. Nederveen zal zich bezighouden met de structurering en verkoop van weerderivaten en gerelateerde hedging-strategieën.

Exemplaren van de weerkaart kunnen tevens worden besteld via de website van Reactions, www.reactionsnet.com

Persvragen:
Mark Bennewith: +44 20 7678 8270