Stichting Natuur en Milieu

09 juni 2005

Autodealers nalatig bij voorlichting over roetfilters

Slechts een derde van de autodealers is op de hoogte van de subsidie op roetfilters bij nieuwe die-selautos. Bovendien weet een aanzienlijk deel van de bevraagde autodealers niet waar het filter toe dient, zo blijkt uit een undercoveronderzoek van Natuur en Milieu onder bijna 100 Nederlandse dealers.

Luchtvervuiling door fijn stof leidt jaarlijks tot een vroegtijdige dood van 18.000 mensen. De subsidieregeling op roetfilters is de belangrijkste maatregel van milieustaatssecretaris Van Geel om de luchtvervuiling door fijn stof terug te dringen. Roetfilters op nieuwe dieselautos kunnen de vervuiling met fijn stof per auto met minimaal 90 procent verminderen.

Autodealers vervullen volgens Natuur en Milieu een cruciale rol bij de keuze voor een auto met of zonder roetfilter. Zij moeten hun klanten informeren wanneer er op autos een filter kan en dat die dankzij subsidie nauwelijks iets extras kost, stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Naast de enorme winst voor de gezondheid is een auto met roetfilter op termijn ook voordeliger. De Rijk: De inruil-waarde van een nu gekochte dieselauto met roetfilter is hoger dan een vergelijkbare auto zonder roetfilter.

Natuur en Milieu is van mening dat brancheorganisatie Bovag/Rai haar achterban snel en duidelijk moet informeren over de subsidieregeling en over het belang van het filter. Overigens ontbreekt bij het merendeel van de merken (70 procent) het nieuwe filter nog.

Citaten uit gesprekken met autodealers:

De subsidieregeling is nog niet van kracht
'Subsidie? Misschien in de toekomst.
De subsidie wordt verrekend via de wegenbelasting.

Diesel is schoner dan benzine. U hoeft zich geen zorgen te maken. Het roetfilter werkt niet. De CO2 uitstoot neemt er niet door af.'

Nissandealer A: Het Roetfilter is standaard bij Nissan. Nissandealer B: Nissan heeft nog geen roetfilter. (dit gebeurt ook bij dealers van andere merken)

Het roetfilter is standaard bij Renault. Bleek niet te kloppen.

Heeft die auto ook een roetfilter?
Nee.
Echt niet?
Dat moet ik even navragen?
Even later:Fiat loopt voorop. Het roetfilter zit er standaard op Overigens bleek dat ook niet te kloppen.

Nadere inlichtingen: Michel Jehae, persvoorlichting Natuur en Milieu, 06-14487427 of Duco van Dijk 06-43557579.

Klik hier voor de uitkomsten van het onderzoek.