Gemeente Dordrecht


---

Kadernota 2006

Ietske Roest

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft afgelopen maandag 6 juni 2005 de Kadernota 2006 vastgesteld. De Kadernota geeft de hoofdlijnen voor de begroting van 2006 weer. In deze nota houdt het college vast aan voortzetting van het huidige beleid en de gemaakte afspraken over de investeringen. Nieuwe initiatieven voor de stad zijn niet opgenomen in deze nota. Wil de gemeente een sluitende begroting in 2006 en de daarop volgende jaren presenteren, dan zijn bezuinigingen noodzakelijk. Hiervoor start de gemeente met een financiële doorlichting van alle organisatieonderdelen. De inwoners in de stad krijgen te maken met een lichte tariefstijging. De tarieven van de OZB, overige tarieven en heffingen zoals de bouwleges stijgen met niet meer dan de verwachte inflatie van 1,5%. Via deze maatregelen kan het college tot aan de verkiezingen blijven werken aan een leefbare, aantrekkelijke en unieke stad.
Voortzetting huidig beleid
Voor de uitvoering van het huidige beleid is extra geld nodig. Vanaf 2006 is drie miljoen euro nodig voor onder andere het onderhoud van De Hoven, het aanleggen van brandkranen bij nieuwbouwlocaties en het omzetten van ID-banen in reguliere banen bij onder meer het Weizigt Natuur- en MilieuCentrum, de bibliotheek en het Leger des Heils. Dit geld wordt bij elkaar gebracht door bezuinigingen in de organisatie.

Bezuinigen
De Dordtse inkomsten uit Den Haag stijgen minder snel dan de lonen en prijzen. Ook hierdoor ontkomen we niet aan bezuinigingen. Daarnaast zijn bezuinigingen nodig doordat twee jaar geleden het BTW stelsel voor lagere overheden gewijzigd is. Dit betekent een jaarlijks tekort van drie miljoen euro. In 2006 vangt de gemeente dit tekort op met incidentele middelen. Vanaf 2007 moet de gemeentelijke organisatie deze drie miljoen euro per jaar opvangen door bezuinigingen. Welke bezuinigingen getroffen worden, is afhankelijk van de financiële doorlichting van alle organisatieonderdelen.

Extra geld voor investeringen
In deze Kadernota is toch nog extra geld uitgetrokken voor investeringen in de stad. Hierdoor blijven we werken aan de verbetering van de afvalinzameling, de upgrading van de openbare ruimte in het Zeehavengebied, het realiseren van 30 km/uur gebieden in de 19e eeuwse Schil, de verhuizing van 43 hoofdbewoners van Wieldrechtse Zeedijk en renoveren we het Wantijbad.

Procedure
Het college van B&W legt de Kadernota 2006 voor aan de raadscommissie Bestuur en Middelen waarna de gemeenteraad de nota behandelt op 28 juni 2004. Met de vaststelling van de Kadernota liggen de uitgangspunten van de plannen van de gemeente vast. Op basis hiervan stelt de gemeente de begroting voor het jaar 2006 op.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie
Reimke Hitimana-Willemze
Stadsbestuurcentrum
telefoon 078 - 639 82 62