Gemeente Wageningen

15 kandidaten voor burgemeesterspost Wageningen

Op 20 mei jongstleden is de sollicitatieperiode gesloten voor het ambt van burgemeester in Wageningen. De Commissaris van de Koningin (CdK) in Gelderland heeft voor deze functie 15 sollicitatiebrieven ontvangen. Uit dit aantal zal hij begin juli 2005 een selectie aan de Wageningse vertrouwenscommissie voorleggen.

Er zijn 4 vrouwen bij de 15 kandidaten. 3 burgemeesters hebben zich aangemeld, 2 wethouders, 1 raadslid en 1 lid van Provinciale Staten. De overige 8 sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals bijvoorbeeld de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs of de sector dienstverlening. De politieke afkomst van de kandidaten is als volgt:
PvdA 2
CDA 3
VVD 2
D66 3
GroenLinks 4
zonder opgave 1.

De jongste kandidaat is 42, de oudste 61 jaar.

De CdK voert de komende weken gesprekken met de sollicitanten. Vervolgens maakt hij een lijst met kandidaten die hij geschikt acht voor de functie. Begin juli heeft de CdK een gesprek met de vertrouwenscommissie van de gemeente Wageningen. Op basis van dit gesprek wordt een definitieve kandidatenlijst opgesteld. Deze kandidaten worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie doet vervolgens een voordracht aan de gemeenteraad, welke kandidaten zij geschikt acht. Naar verwachting zal de raad hierover vergaderen op 19 september 2005 in een besloten vergadering. De raad doet vervolgens een aanbeveling van ten minste 2 kandidaten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De gemeenteraad streeft ernaar dat de nieuwe burgemeester in oktober aantreedt.