Ingezonden persbericht


Personeelsproject Nuon in Albanië succesvol afgesloten

Nuon-medewerkers herbouwen rolstoelenfabriek

Amsterdam, 10 juni 2005. De afgelopen drie jaar hebben Nuon medewerkers EUR 209.600,- bijeengebracht voor de herbouw van een rolstoelenfabriek in Albanië. Het initiatief voor het project kwam van de Centrale Ondernemingsraad, die zijn maatschappelijke verantwoording concreet vorm wil geven.

De ontvangende partner is de Albanian Disability Rights Foundation (ADFR) in Albanië. Dit is een groep idealistische artsen, psychologen en fysiotherapeuten die zich het lot van hun gehandicapte landgenoten (220.000 ) aantrekken. In Albanië wachten duizenden mensen op een rolstoel.

ADFR bestemde de donatie voor de Mirësia-werkplaats; daar maken mensen mét en zonder handicap samen betaalbare rolstoelen. Mevrouw Blerta Çani, directeur van de ADFR: "Nuon heeft ons op alle fronten geholpen. Op hun aanraden hebben we nu bijvoorbeeld een business manager. Daar hadden we eerst nog niet van gehoord. Verder hebben we managementtechnieken geleerd, technische training gehad over bedrijfsprocessen en Engelse les." Nuon hielp met de aankoop van een stuk grond, de bouw van een nieuwe fabriek voor rolstoelen, de aanschaf van machines, meubilair en kantoorartikelen en de training van personeel.

Marjon Reiziger, initiatiefnemer Nuon: "Wij kunnen de problemen van de wereld niet oplossen, maar wij zijn blij en trots dat wij door het samenwerken van het team uit Albanië, Novib en de Nuon-medewerkers een kleine, concrete bijdrage aan een goed doel kunnen realiseren".

De COR schakelde Novib in om het project te begeleiden. Novib-directeur Jan Bouke Wijbrandi over het samenwerkingsverband tussen Nuon en Novib: "Novib en het bedrijfsleven vullen elkaar heel goed aan. Novib vanwege haar kennis van het ontwikkelingswerk en netwerk van organisaties in de wereld, bedrijven vanwege hun professionele kennis en financieringsmogelijkheden."

De medewerkers van Nuon schonken najaar 2004 900 vrije dagen. De Directie van Nuon verdubbelde dit. Novib droeg EUR 149.584,- bij. Dat leverde bij elkaar een bedrag op van EUR 360.000,-

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten meer dan 2 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto omzet in 2004 bedraagt EUR 4,9 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2004 bedraagt 9.441 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam.