FNV

Regeringsleiders moeten Europa sociale dimensie geven

Burgers zullen een Europese grondwet niet steunen zonder een echte sociale dimensie. Het Europees verbond van vakverenigingen Etuc roept de regeringsleiders van de EU op daarmee rekening te houden. De regeringsleiders komen woensdag en donderdag in Luxemburg bijeen voor een halfjaarlijkse top.

Etuc maakt zich zorgen over de afwijzing van de grondwet door de burgers in Frankrijk en Nederland. De vakbondskoepel heeft in tegenstelling tot de FNV campagne voor de grondwet gevoerd. In de bestuursvergadering van dinsdag wil de vakbondskoepel zich beraden over de ontstane situatie.

De algemeen-secretaris van Etuc, John Monks, houdt de regeringsleiders voor dat een sociaal pact leidt tot hogere investeringen, groei en werkgelegenheid en dat ze de burgers het komende jaar moeten raadplegen over de toekomst van de EU.

Het grondwettelijk verdrag, dat in Nederland niet meer aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd, zag Etuc als een sociale verbetering ten opzichte van de huidige verdragen. Met name het grote aantal werknemers en jongeren dat de grondwet afwees, stemt de vakbondskoepel in Brussel ongerust.

De oorzaak van de afwijzing zoekt ETUC in de harde maatregelen in sociale stelsels die veel lidstaten van de EU nemen. Veel werknemers zijn bang dat Europa te liberaal wordt en dat de werkloosheid door toenemende concurrentie toeneemt.

De FNV zag de voordelen van de verankerde overlegeconomie en het recht van burgers om met een miljoen handtekeningen een onderwerp bij de Europese Commissie te agenderen ook als voordelen. Maar de Nederlandse vakcentrale gaf geen stemadvies omdat de tekst over veel meer onderwerpen handelt. Na het duidelijke `nee' in het referendum zei de nieuwe voorzitter Agnes Jongerius dat de bevolking zich duidelijk tegen een neoliberaal en voor een sociaal Europa had uitgesproken.