B EN W BERICHTEN 2005 - 20 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 7 JUNI

Algemene Zaken


* (07-06) Het College heeft de begrotingen voor 2006 vastgesteld van de Gemeenschappelijke Regelingen van de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond, de Gezamenlijke Brandweer in het haven- en industriegebied, de Intergemeentelijke Brandweer Zuid en de Intergemeentelijke Brandweer Oost.


* (07-06) Het College heeft kennisgenomen van de uitkomsten van de 8e Belevingsmonitor. Onderzocht is hoe Rotterdammers de inzet van het College m.b.t. de prioriteiten waarderen. De feitenkaart wordt gepubliceerd op www.rotterdam.nl


* (07-06) Het College heeft besloten om voorfinanciering te verstrekken aan de stichting Rotterdam Stopover voor de organisatie van de Volvo Ocean Zeilrace, die gehouden wordt van 8 t/m 15 juni 2006. De race over de wereld doet negen steden aan, waaronder Rotterdam.

Beleid

1. (07/06) Het College heeft besloten het verzoek in te willigen van een lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Rotterdams Indicatieorgaan om haar te ontslaan. Het College zal geen nieuw lid van de Raad van Toezicht benoemen, aangezien de stichting per 1 januari niet meer als gemeentelijk indicatieorgaan zal functioneren.

2. (07/06) Het College heeft de beleidsuitgangspunten vastgesteld voor de onderwijshuisvesting in de komende jaren. De notitie met beleidsuitgangspunten wordt besproken in de raadscommissie voor Sociale Zaken en Onderwijs. De uitkomsten van deze discussie worden meegenomen in de afzonderlijke huisvestingsplannen, het integraal huisvestingsplan en het daaruit voortvloeiende Huisvestingsprogramma 2006. Eind 2005 worden deze stukken aan de gemeenteraad ter besluitvorming aangeboden.

3. (07/06) Het College heeft de Rapportage Luchtkwaliteit 2003 van de DCMR Milieudienst Rijnmond vastgesteld. De gemeente Rotterdam is volgens het Besluit luchtkwaliteit verplicht om jaarlijks de luchtkwaliteit van Rotterdam te rapporteren aan de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Uit de rapportage blijkt dat de luchtkwaliteit in 2003 slechter was dan in 2002. Dit komt vooral door de lange perioden met hoge temperaturen en windstil weer in 2003. Om aan de normen van de Europese Unie voor stikstofdioxide en fijn stof te voldoen, moeten maatregelen genomen worden. Hiertoe zijn al eerder een plan van aanpak en uitvoeringsprogram-ma opgesteld. De Rapportage zal aangeboden worden aan de gemeenteraad, deelgemeenten en de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

4. (07-06) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heer M.G.J. Harbers (VVD) over het voornemen tot een vermindering van de gemeentelijke subsidie aan Diergaarde Blijdorp.

5. (07-06) Het College stemt in met de oprichting van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen samen met Amsterdam. Het platform wordt opgericht ter behartiging van de gemeentelijke belangen bij de totstandkoming van wetgeving en regelgeving.

6. Het College heeft de schriftelijke vragen van de B. Bourzik (fractie Bourzik) beantwoord over een citaat van wethouder M. van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid): "Veel stichtingen die subsidie ontvangen van de gemeente Rotterdam, staan onder invloed van radicale moskeeën en belemmeren de integratie van Moslims in Rotterdam".

7. (07-06) Het College heeft kennis genomen van de stuurgroeprapportage over het 4e kwartaal 2004 van het project Rotterdam Centraal. De rapportage geeft informatie over de voortgang van het project, de financiële stand van zaken en de projectcommunicatie. De rapportage is ter kennisneming aan de raadscommissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer gezonden.

8. (07-06) Het college van burgemeester en wethouders heeft directeur dS+V gemachtigd tot het voeren van overleg over het ontwerp voor de 1e herziening van het bestemmingsplan 'HSL-Overschie'.

9. (07-06) Het College heeft besloten de indiener van een zienswijze tegen het bouwen van een uitbouw aan de achterzijde van de 's-Gravendijkwal 10, niet-ontvankelijk te verklaren wegens termijnoverschrijding.

10. (07-06) Burgemeesters en wethouders stellen de Raad voor de 'Tweede Verzamelherziening inzake gebruiksbepaling' vast te stellen. In deze herziening wordt een andere definitie gegeven van wat onder strijdig gebruik met bestemmingsplannen wordt verstaan.

11. (07-06) Het College heeft besloten om de methodiek voor vaststelling van de marktwaarde van koopwoningen ook toe te passen op de vrije sector huurwoningen. Verder heeft het College besloten dat bij de conversie in eeuwigdurende erfpacht de koopsommethodiek wordt gevolgd van de erfpachtconversie in eigendom. Tevens is besloten om het besluit van 1 november 2002, tot bevriezing van de bestaande rechten tot afkoop van de door de erfpachter te betalen periodieke canon, vooruitlopend op de conversie van bestaande erfpachtrechten naar eigendom als volgt in te vullen. Indien een erfpachter besluit gebruik te maken van zijn recht op "aanvullende afkoop" kan ter voorkoming van speculatief gedrag geen conversie naar eigendom plaatsvinden binnen 5 jaar na afkoop. Voor die gevallen waarbij de erfpachter heeft afgekocht tussen 1 november 2002 en de datum eerste aanbieding wordt de koopsom voor de conversie berekend alsof er niet is afgekocht; vervolgens worden de betaalde afkoopsommen verrekend. Behoudens het vorenstaande eindigt het bevriezingsbesluit na het moment van eerste aanbieding.

12. (07-06) Het college van B en W heeft het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer Rotterdam 2003-2020 - actualisatie 2005 vastgesteld. In het programma zijn de verkeer- en vervoerprojecten opgenomen waarmee de gemeente Rotterdam uitvoering geeft aan het Verkeer- & Vervoerplan Rotterdam. Het programma is geactualiseerd op basis van de laatste gegevens over de voortgang van projecten. Tevens is de Effectmonitor van het Verkeer- en Vervoerplan gereedgekomen. Deze rapportage bevat de resultaten van statistisch onderzoek naar de effecten van het gevoerde verkeer- en vervoerbeleid en van autonome ontwikkelingen.

13. (07-06) Het College heeft besloten een overeenkomst aan te gaan met de NV Groothandelsgebouw (GHG), die de tijdelijke verwijdering en het opnieuw aanbrengen van de luifel van het Groothandelsgebouw regelt. Deze maatregelen zijn noodzakelijk in verband met de aanleg van RandstadRail.

14. (07-06) Het college van B en W heeft de schriftelijke vragen van de heer J.C.Siemons (Leefbaar Rotterdam) van 17 mei 2005, over het gratis beschikbaar stellen van afgeschreven tramstellen van de RET aan Roemenie, beantwoord.

15. (07-06) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van mevr. drs. K.M.T. Duys (CDA) van 10 mei 2005 over het wegvallen van de zogenaamde tilfunctie uit het Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) Voorzieningenpakket.

16. (07-06) Het college van Burgemeesters en Wethouders stelt middelen ter beschikking voor de realisatie van culturele bestemmingen in gebouw Las Palmas. Het betreft een kredietvoorstel aan de Raad van ¤ 7,09 mln. voor realisatie en inrichting van het gebouw. In Las Palmas zullen naast commerciële functies het Nederlandse fotomuseum, de beeldfabriek en de Vrije Ruimte een plek gaan krijgen. Voor de realisering van de Vrije Ruimte wordt ¤ 0,61 mln. vrijgemaakt in de begroting van de dienst Kunst en Cultuur. Tevens heeft het College besloten onderhandelingen te starten over een mogelijke verkoop van Las Palmas.

17. (07-06) Het College stelt de raad voor een deel van de Chrysant- en de Zilverschoonstraat (Schiebroek-Noord) aan het openbaar verkeer te onttrekken ten behoeve van het project Lupine in Hillegersberg-Schiebroek.

18. (07-06) Het College heeft de reactie op het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020 (RR2020) vastgesteld. Dit gezamenlijk plan van Provincie en Stadsregio sluit goed aan bij de Rotterdamse belangen en geeft een goede basis voor de uitvoering van collegeprioriteiten, de woonvisie en andere bestaande Rotterdamse plannen.

Middelen en Control


* (07-06) Het College heeft de investeringsmonitor bij het jaarverslag 2004 van de gemeente Rotterdam vastgesteld. Met de investeringsmonitor brengt het College tweemaal per jaar verslag uit aan de gemeenteraad over de voortgang van grote investeringsprojecten.