Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 10 juni 2005

Orang oetan geboren in Apenheul!

In Apenheul is donderdagochtend 9 juni orang oetanmeisje Samboja geboren. Ze is vernoemd naar het orang oetan natuurbehoudproject Samboja Lestari op Borneo. Moeder Sandy (23) bracht haar, na een zwangerschap van bijna 9 maanden, ter wereld. Met de pasgeboren orang oetan lijkt alles goed te gaan. Ze ligt bij moeder aan de borst. Sandy is bekend door haar zeer inventieve methodes om het verblijf te slopen. Apenheul, en vooral de Technische Dienst, hoopt dat de baby voor voldoende bezigheidstherapie zal zorgen. Ondanks Sandy's uitmuntende technisch inzicht lukte het haar pas na een dag om de navelstreng door te krijgen. De vader van Samboja is Karl (45), de oudste orang oetan van de Borneosoort in Europa. Hij heeft nog geen kennis gemaakt met de kleine. De meeste belangstelling tonen Binti, het pleegkind van Sandy, en zwangere Fientje.

Net zoals in het wild staat de kersverse orang oetanmoeder er alleen voor. Ondanks dat vader Karl in dezelfde ruimtes leeft als zij, neemt de moeder de jarenlange training - de opvoeding van een orang oetan duurt wel zeven jaar - van haar kind alleen op zich. Orang oetans leven veelal op zichzelf, omdat ze, zo is de theorie, op die manier makkelijker aan voldoende voedsel kunnen komen. In Apenheul leven nu elf orang oetans in het grote orang oetanverblijf, dat bestaat uit zeven eilanden en vier grote binnenverblijven. Bezoekers kunnen al op kraamvisite. Het is wel even zoeken, want een baby orang oetan weegt bij geboorte slechts de helft van een mensenbaby en valt weg in het haar van de moeder.

Moederschap-training
Orang oetan Fientje is door dierverzorgers van een andere dierentuin met de hand opgevoed en heeft daardoor nooit geleerd hoe een goede orang oetanmoeder te zijn. Nu is Fientje voor de vijfde keer zwanger. We hopen dat dit kind (in tegenstelling tot de andere vier) door Fientje zelf groot gebracht kan worden, want ze is een heel vriendelijk en zorgzaam dier. En daarom zit Fientje op "moeder-cursus", waarbij ze leert haar kind aan de borst te leggen, te beschermen en nog veel meer. De dierverzorgers helpen haar daarbij, maar de grootste hulp moet komen van haar huisgenoten orang oetans Sandy en Radja. Een paar jaar geleden heeft Fientje kunnen zien hoe Radja haar pasgeboren kindje verzorgde en nu moet Sandy zorgen voor een opfriscursus. Fientje krijgt, als alles goed gaat, een paar maanden na Sandy haar kind.

Apenheul als natuurbeschermer
Apenheul is al jaren een grote sponsor van natuurbehoudprojecten in de tropen. Eén groot project bevindt zich op Borneo. Het project zorgt ervoor dat in dat deel van Borneo de orang oetans kunnen blijven bestaan. Door het project te steunen, worden ook een tiental andere apensoorten, olifanten, neushoornvogels en nog veel meer prachtige diersoorten beschermd.

---- einde bericht ---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anouk Ballot, tel.: 055 - 3575787. Bijgevoegde foto's zijn vrij van rechten, mits gebruikt bij bovenstaand bericht over de geboorte van de orang oetanbaby in Apenheul. Vermelding bij gebruik: Foto Apenheul.
Vermelden bij foto ooebaby 0 en 2: foto Rob Doolaard Vermelden bij ooebaby 1, 3 en 4: foto Maarten van der Voorde Van ooebaby 1, 2 en 4 zijn ook hogere resolutie-foto's beschikbaar.

Voor alle overige toepassingen zijn aparte afspraken met Stichting Apenheul nodig.