Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Analyses TSS: Robben de beste in Oranje;

Van der Vaart minst effectieve middenvelder

Arjen Robben is de meest effectieve Oranjespeler, gevolgd door middenvelder Cocu en aanvaller Kuijt. Youngster Maduro, die vanavond (vrijdag) aan het WK onder 20 begint namens Nederland, is de enige die net zo n hoog gemiddelde heeft behaald als Robben, maar hij is slechts twee keer als invaller gemeten.

Dit blijkt uit de analyses die het computersysteem Effectivity in Action van Team Support Systems (TSS) heeft gemaakt van het Nederlands elftal. Opvallend is dat Robben steeds hoge effectiviteitsscores heeft behaald in de WK-kwalificatiewedstrijden waarin Oranje nauwelijks een voldoende heeft behaald.

De Chelsea-speler dankt zijn voorlopige toppositie (met gemiddeld een 6,66) aan een 6,18 uit tegen Andorra (en Nederland een 5,90), een 7,33 uit tegen Roemenie (en Nederland een 5,52), een 6,84 thuis tegen Roemenie (en Nederland een 6,22) en een 6,30 uit tegen Finland (toen Nederland een hoger gemiddelde van 6,46 heeft bereikt).

Phillip Cocu is een veel gelijkmatiger speler, met een gemiddelde van 6,37. De scores van de PSV-er in Oranje zijn 6,18 uit tegen Macedonië, 7,08 thuis tegen Finland, 5,96 uit tegen Andorra, 6,00 uit tegen Roemenie , 6,05 thuis tegen Armenie en 6,94 uit tegen Finland. Daarmee is Cocu ook de beste middenvelder.

Aanvaller Dirk Kuijt, die samen met doelman Edwin van der Sar alle acht kwalificatieduels is gemeten, dankt zijn derde plaats in het tussenklassement vooral aan de ongekend hoge effectiviteit (7,93) in de recente uitwedstrijd tegen Finland.

De beste verdediger van Nederland is Giovanni van Bronckhorst, met een gemiddelde van 6,16 in zes wedstrijden. Vooral thuis tegen Armenie en thuis tegen Roemenie is de verdediger effectief voor de dag gekomen.

Van der Vaart de minste

De vandaag getrouwde Rafael van der Vaart is met een gemiddelde van slechts 5,04 verreweg de minst effectieve middenvelder. Sterker nog, samen met Roy Makaay heeft hij de twijfelachtige eer de slechtst presterende international te zijn onder Marco van Basten. Onder Dick Advocaat is Makaay steeds de meest effectieve international geweest.

De hoogste individuele score onder Van Basten komt op naam van Edwin van der Sar. In de thuiswedstrijd tegen Tsjechie heeft hij een 7,96 behaald. Dit record is door Dirk Kuijt tegen Finland uit net niet overtroffen (7,93). Maduro heeft de beste invalbeurt (die meetelt) op zijn naam staan, met zijn score van 7,81 in de uitwedstrijd tegen Finland.

Na acht WK-kwalificatiewedstrijden komt het gemiddelde van Van Basten s Oranje uit op een 5,91. Dit is nog steeds beduidend lager dan het gemiddelde dat Dick Advocaat heeft behaald tijdens het EK in 2004 (6,40). Van Basten heeft wel een stijgende lijn te pakken; sinds de uitwedstrijd tegen Roemenie (met 5,52 een dieptepunt) is Nederland steeds effectiever gaan spelen (5,9 thuis tegen Armenie, 6,22 thuis tegen Roemenie en 6,46 uit tegen Finland).

Bij de ranking is TSS uitgegaan van minimaal vier gespeelde interlands (dat is de helft van het totale aantal WK-kwalificatieduels). Vanaf de volgende oefen- en kwalificatiewedstrijden van Oranje pakken de analisten van TSS de draad weer op. Op aanvraag van media kunnen trouwens ook de interlands van Oranje onder 20 tijdens het WK in Nederland worden geanalyseerd.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht