Vereniging Nederlandse Gemeenten

NIEUW KATERN OVER HERSTRUCTURERING IN VNG-MAGAZINE

In het VNG-magazine van 11 juni is een nieuw katern opgenomen: In de Steigers. In de Steigers is een initiatief van de VNG, in samenwerking met het ministerie van VROM, de G4 en de G27. In dit 3-maandelijkse katern wordt aandacht besteed aan vele aspecten van herstructurering.

Onlangs verscheen de nieuwe herstructureringsbrief van minister Dekker (VROM). Hierin wordt gemeld dat de aanpak van de 56-wijken voortvarend verloopt. De gemeenten die in deze wijken bezig zijn, willen met In de Steigers aandacht vragen voor de successen en de knelpunten in deze wijken.

Hiermee willen zij ook andere gemeenten inspireren om met kracht de herstructurering ter hand te nemen. Lessen uit de 56-wijken kunnen daarbij als voorbeeld dienen. Bovendien willen rijk en gemeenten zichtbaar de resultaten van de wijkaanpak tonen. Hoewel het zwaartepunt ligt bij de fysieke herstructurering, zal ook de samenhang met sociale vernieuwing gelegd worden.

In het eerste nummer van In de Steigers worden verschillende kanten van het dilemma sloop of renovatie belicht. Aan de hand van praktijksituaties, in onder meer de Bijlmermeer, wordt dieper ingegaan op beslissende momenten en factoren. Daarnaast geeft In de Steigers inzicht in beschikbare informatie elders, zoals recent verschijnen boeken, websites en tentoonstellingen.