Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

10 juni 2005 C040

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer 024 329 2380

Centrum voor Opvang en Onderwijs als antwoord op voortijdig schoolverlaten

Schoolbesturen van het Voorgezet Onderwijs, Stichting EigenWijs en de gemeente gaan samenwerken om potentiële voortijdig schoolverlaters in de schoolbanken te houden. Er komt een Centrum voor Opvang en Onderwijs (COO) dat zorg gaat dragen voor de groeiende behoefte aan intensieve opvang en begeleiding van leerlingen die het risico lopen het Voortgezet Onderwijs voortijdig te verlaten. Er is plaats voor maximaal 150 leerlingen.

Met ingang van het schooljaar 2005-2006, kunnen de eerste leerlingen aan de slag bij het nieuwe COO. Het centrum richt zich op potentiële voortijdig schoolverlaters uit Nijmegen en omgeving, die in het reguliere onderwijs (tijdelijk) niet meer terecht kunnen. Eerst wordt onderzocht wat de leerlingen nodig hebben. Natuurlijk krijgen ze ook leerlingen gewoon les. Het is de bedoeling dat deze leerplichtige leerlingen met gedrags- en leerproblemen na een periode met extra ondersteuning, indien mogelijk weer teruggaan naar het reguliere onderwijs. Door de samenwerking van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving is een uniek aanbod ontwikkeld dat het brede spectrum van praktijkonderwijs, VMBO tot en met gymnasium beslaat. Door de nauwe samenwerking met het ROC en REC hoeft geen risicoleerling meer tussen wal en schip te vallen.

Het Centrum voor Opvang en Onderwijs vormt het sluitstuk van het beleid voor de preventieve aanpak van voortijdige schoolverlaters. Burgemeester en wethouders hebben, samen met de scholen voor Voortgezet Onderwijs, in 2003 het initiatief genomen een COO te realiseren. Het centrum wordt aangestuurd door het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Nijmegen e.o.. De gemeente investeert in ieder geval tot 2010 jaarlijks 780.000 Euro in het COO. De schoolbesturen investeren samen een bedrag van ongeveer 900.000 euro.

Door de ervaring en de deskundigheid van de huidige opvangmogelijkheden

(Stichting Eigenwijs en Leerwerkplaatsen Mariken en Technische School Jonkerbosch) te bundelen en de ervaring van Jonkerbosch voor de Schakel en Opvangvoorziening in te zetten, kan de gezamenlijke voorziening passende hulp en onderwijs op maat bieden.

Het centrum bestaat uit een opvang en schakelvoorziening (OSV) en lesplaatsen met onderwijs op maat en krijgt bovendien een expertise functie. In de opvang en schakelvoorziening worden leerlingen die op school niet meer kunnen functioneren tijdelijk opgevangen. Dit heeft zowel op de leerling als de school onmiddellijk positieve effecten. Die periode wordt gebruikt voor nadere analyse van de gerezen problematiek, het verbeteren van de leerhouding en het inhalen van achterstanden. Daarna gaan de leerlingen weer terug naar school. Of ze komen via een indicatiestelling in aanmerking voor een lesplaats in het Centrum voor Opvang en Onderwijs. De leerlingen op deze lesplaatsen worden intensief begeleid om een Voortgezet Onderwijsdiploma te halen of succesvol op de arbeidsmarkt aan de slag te kunnen. Gaandeweg wil het centrum zich ontwikkelen tot een expertisecentrum voor begeleiding en diagnose van leerlingen in het gehele Voortgezet Onderwijs in Nijmegen e.o..

Bij het COO zijn ook het ROC en het REC (Regionaal Expertise Centrum) betrokken. Er zal nauw met deze instellingen worden samengewerkt.

Het voorstel wordt op 6 juli ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de schoolbesturen van het Voortgezet Onderwijs, de Stichting Eigenwijs en de gemeente Nijmegen.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen