Time : 3:48:17 PM
Date : Friday, June 10, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Definitieve vaststelling GRUP "afbakening zeehaven Gent - inrichting R4-Oost en R4-West" Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen heeft de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) "afbakening zeehaven Gent - inrichting R4-Oost en R4-West" definitief vastgesteld. Het wordt nu voor advies overgemaakt aan de Raad van State.

Met deze beslissing wordt één van de economische poorten van Vlaanderen uit het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) afgebakend.

In het ruimtelijk uitvoeringsplan wordt de ruimtelijke inrichting en reserveringen van gebieden binnen het zeehavengebied vastgelegd, waardoor:

-de economische ontwikkeling maximaal gegarandeerd wordt;
-de milieuhygiënische impact naar de nabij gelegen bebouwing door een interne zonering wordt geminimaliseerd;

-bufferzones worden aangeduid waarin de mogelijkheden voor buffering worden aangegeven en gerealiseerd;

-de ontsluitingsinfrastructuur - noodzakelijk voor het economisch functioneren - wordt aangegeven;

-de structurele natuurelementen maximaal gevrijwaard blijven;
-de ecologische infrastructuur blijft functioneren.

Het RUP bevat in globo drie delen (algemeen overzichtsplan in bijlage)


1. De afbakeningslijn van het zeehavengebied Gent: Het zeehavengebied wordt in hoofdlijnen samengesteld uit: de bedrijventerreinen langs het kanaal Gent-Terneuzen, de (zeehavenondersteunende) regionale bedrijventerreinen die functioneel nauw verbonden zijn met de watergebonden bedrijventerreinen, de kanaaldelen en de dokken, de bestaande en geplande infrastructuren voor de ontsluiting van het zeehavengebied en de grotendeels onbebouwde gebieden die een bufferende functie tussen de industriële activiteiten en de omliggende dorpen vervullen en die bij de vorige gewestplanwijziging grotendeels werden bestemd als koppelingsgebieden;


2. Diverse deelgebieden binnen het afgebakende zeehavengebied:
-Deelgebied 1: zeehaventerrein Rieme Noord;

-Deelgebied 2: koppelingsgebied Klein Rusland Oost;
-Deelgebied 3: zeehaventerrein Kluizendok en koppelingsgebieden Rieme Zuid, Rieme Oost en Doornzele Noord;

-Deelgebied 4: zeehaventerrein Langerbruggekaai Noord en koppelingsgebied Doornzele Kanaalzijde;

-Deelgebied 5: koppelingsgebied Langerbrugge Zuid;
-Deelgebied 6: Jachthaven Langerbrugge-eiland;
-Deelgebied 7: Zeehavenondersteunend bedrijventerrein Moervaart Noord reserve en koppelingsgebied Sint-Kruis- Winkel Zuid;
-Deelgebied 8: Koppelingsgebied Desteldonk Noord;
-Deelgebied 9: Koppelingsgebied Desteldonk Zuid;
-Deelgebied 10: Administratief complex Motorstraat.


3. De opheffing van de reservatiestrook voor de R4 en de vervanging door meer concrete plannen die een kwalitatieve heraanleg van de diverse kruispunten mogelijk maken.

Het hele proces is nog niet afgewerkt. Enkele koppelingsgebieden moeten verder ruimtelijk ingevuld worden. Minister Van Mechelen zal prioritair starten met de opmaak van de visie voor het koppelingsgebied Rieme Noord en deze visie op korte tijd te vertalen in een bijkomend ruimtelijk uitvoeringsplan voor het zeehavengebied Gent.

De minister bevoegd voor Mobiliteit wordt gelast de Lijn opdracht te geven op korte termijn een onderzoek te doen naar de verbetering van de mobiliteit in en onmiddellijk rond het havengebied en meer bepaald naar de mogelijkheid een snelle busverbinding tot stand te brengen op of naast het spoorwegtracé in het havengebied.

Met dit RUP zal na het advies van de Raad van State een fundamentele stap gezet zijn in een proces dat beter bekend staat als het ROM-project Gentse Kanaalzone.

"We geven nu duidelijke ontwikkelingskansen aan de Gentse Zeehaven zonder de omgeving uit het oog te verliezen", besluit minister Van Mechelen.


------------------------------

Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Tom Van Caelenberge Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be