Socialistische Partij

10-06-2005 * De SP roept verkeersminister Karla Peijs op om met spoed onregelmatigheden bij het spoor weg te werken. In één week tijd onspoorde twee treinen aan de westzijde van Amsterdam Centraal Station.

SP-Kamerlid Arda Gerkens meent toch dat er eerder actie nodig is: "Het is wel erg toevallig dat er twee treinen rond dezelfde plek ontsporen. Onder ervaren machinisten schijnt al langer bekend te zijn dat hier extra voorzichtig gereden moet worden vanwege een knik in het spoor. Natuurlijk weet ik niet of dit de oorzaak van de ongelukken is, maar ik roep de minister wel op om deze knik te verhelpen."

Spoorwegbeheerder ProRail geeft vandaag al aan dat de 2 ontsporingen niets met elkaar te maken hebben. Gerkens: "Dat vind ik erg opmerkelijk. Kennelijk weten zij de mogelijke oorzaak van de ongevallen dus al. Deze oorzaken wil ik dan ook graag weten, zodat we van de minister passende maatregelen kunnen eisen. De minister moet nu niet gaan zitten wachten op rapporten die maanden kunnen duren, maar met spoed de mogelijke oorzaken van deze ontsporingen wegwerken."

Op meerdere spoortrajecten ligt het spoor er niet goed bij. Zo worden de treinreizigers bijvoorbeeld bij Woerden en Harmelen heen en weer geslingerd. Door een slechte spoorligging ontspoorde in 2003 een trein met het zeer gevaarlijke ammoniak bij Halfweg. Gerkens: "Veiligheid op het spoor heeft de hoogste prioriteit. Daarom moet met spoed het achterstallig onderhoud aangepakt worden. Dan hebben we een gigantische ramp. De minister moet nu snel de veiligheid van deze spoortrajecten verbeteren."