Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Politie Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( District Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 10 juni 2005

(
Duin- en Bollenstreek / Geld van bankrekeningen gehaald
Leiden Geef nooit geboortedatum aan collectanten!
De politie Hollands Midden krijgt sinds begin mei per dag 2 tot 3 aangiften binnen van gedupeerden van wie een geldbedrag van hun bank/ girorekening zonder hun toestemming is afgeschreven. Het vermoeden bestaat dat zij ooit hun naam en geboortedatum hebben gegeven aan colporteurs of collectanten waarbij sprake was van het geven van een machtiging. Door de cijferreeks van de geboortedatum te combineren kwam men achter de pincode van de rekeninghouder. Daarmee kon men telebankieren met het rekeningnummer van de gedupeerde. Via de opwaardeerlijn werden onbekende mobiele telefoons opgewaardeerd. Vaak gaat het om kleine bedragen maar er zijn ook gevallen bekend waarbij 250 euro werd afgeschreven.
De politie waarschuwt mensen nooit hun geboortedatum aan colporteurs of collectanten af te geven. Vaak blijkt de pincode de samengestelde cijferreeks van de geboortedatum te zijn of een andere willekeurige maar eenvoudige cijferreeks. Voor de dader is het dan eenvoudig om in die gevallen achter de pincode te komen. De politie adviseert dan ook om pincodes samen te stellen uit niet makkelijk te herleiden cijferreeksen. De bankinstellingen wijzen hun klanten eveneens op deze beveiliging.

Leiden Inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Julianastraat. In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 juni kwam men vermoedelijk binnen door via de brievenbus het slot van de voordeur te ontsluiten en de deur te openen. Uit de woning zijn twee fietsen, is een mobiele telefoon en geld gestolen.


Leiden Aanrijding

Op vrijdag 10 juni rond 06.40 uur verleende een 43-jarige automobilist uit Amsterdam op de kruising Niels Bohrweg met de Wassenaarseweg geen voorrang aan een 41-jarige snorfietsster uit Leiderdorp. Bij de aanrijding liep de vrouw uit Leiderdorp een hoofdwond op. Zij werd overgebracht naar het LUMC.


Alphen a/d Rijn Winkeldiefstal

Een 37-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn pleegde op vrijdag 10 juni rond 11.00 uur een winkeldiefstal bij een supermarkt aan de Julianastraat. Een aantal boodschappen rekende zij niet af. Dit werd opgemerkt waarna de politie werd ingeschakeld. De vrouw mocht na het opmaken van een proces-verbaal aan het einde van de ochtend het bureau weer verlaten.


Alphen aan den Rijn Rijden tijdens rij ontzegging

De politie heeft op vrijdag 10 juni, omstreeks 07.15 uur, een 39-jarige automobilist uit Alphen aan den Rijn aangehouden. De automobilist werd op de Burgemeester Bruinslotsingel staande gehouden voor een controle. Van de bestuurder was bekend dat hij een rij ontzegging had. Bij het aanspreken gaf de bestuurder bovendien een valse naam op. De bestuurder is hierop aangehouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.


Bodegraven Auto gestolen na inbraak in woning

De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Elzenhof. Via een in een raamstijl geboord gaatje wist men de raamhendel te ontsluiten en de woning in te klimmen. Uit de woning werden autosleutels gestolen waarmee een buiten geparkeerde Volco XC90 Geartronic gestolen. Deze auto is inmiddels in de opsporingssystemen opgenomen.


Schoonhoven Politie houdt verdachte van huisvredebreuk aan

De politie hield op vrijdag 10 juni rond 10.30 uur in een verzorgingstehuis aan het Lopikerplein een 46-jarige man uit Schoonhoven aan. De man kreeg daar ruzie met de leiding van het tehuis en wilde niet weggaan. De politie werd er bij gehaald. De man weigerde echter, ook na vordering van de agenten, het gebouw te verlaten. Hij werd daarop aangehouden voor huisvredebreuk. Na zijn verhoor werd hij aan het einde van de ochtend weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326