Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
10 juni 2005

WARENWETREGELS VEREENVOUDIGD

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met nieuwe Warenwetregels voor voedselveiligheid. De nieuwe regels vereenvoudigen met ingang van 1 januari 2006 de bestaande regelgeving voor voedselveiligheid, waarvoor VWS verantwoordelijk is.

Tot voor kort hanteerde de Europese Unie vele richtlijnen, die nu zijn terug gebracht naar drie Europese verordeningen. Als gevolg hiervan kan ook de Nederlandse regelgeving gereduceerd worden. De vereenvoudigde Warenwetregels hebben betrekking op de gehele keten van alle voedselbereiding ('van de grond tot de mond') met uitzondering van de vleeskeuring. Nieuwe regelgeving voor de vleeskeuring zal later dit jaar worden vastgesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De ministerraad heeft tevens ingestemd met de vervanging van de algemene productveiligheidsrichtlijn in de Warenwet en met het toestaan in het Warenwetbesluit Zuivel van chymosine (stremsel) bij de kaasbereiding. Chymosine wordt verkregen met behulp van genetisch-gemodificeerde organismen

De ontwerpregelgeving wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

RVD, 10.06.2005