Activiteitenkalender B&W Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Kort verslag van de vergadering van de commissie voor Bestuur en Veiligheid op 9 juni 2005

Gemeentelijke ombudsman

Als aftrap gaf de gemeentelijke ombudsman een toelichting op zijn jaarverslag. De commissie sloot zich aan bij zijn wens om het jaarverslag van de ombudsman en van de bezwaarschriftencommissie, de rapportage over de klachtbehandeling en het burgerjaarverslag integraal te behandelen. Op die manier ontstaat een beter beeld over de wijze waarop klachtbehandeling in de gemeente Rotterdam plaatsvindt.

Daarnaast vond de commissie het wenselijk te komen tot een uniforme klachtbehandeling voor de hele gemeente. Nu zijn er soms te grote verschillen in klachtbehandeling bij de diverse deelgemeenten. Dat schept onduidelijkheid voor de burger.

Burgerjaarverslag

Naar aanleiding van het burgerjaarverslag vroeg de commissie aandacht voor een grotere bekendheid van de servicenormen bij het publiek, én bij de gemeentelijke diensten. Burgerparticipatie verdient een grotere stimulans, want de inbreng van de burger is in zijn algemeenheid te gering.

Rekenkamer Rotterdam: Resultaten tellen

Ten aanzien van het rapport van de Rekenkamer 'Resultaten Tellen' merkte de commissie in meerderheid op dat het persbericht van de Rekenkamer een ander beeld oproept dan het rapport. Het persbericht geeft de indruk dat veel doelstellingen niet zijn gehaald. Terwijl volgens diverse fracties de Rekenkamer niet goed heeft kunnen controleren of de constatering van het college dat de doelstellingen zijn gehaald klopt. Volgens de commissie ligt het college met de meeste doelstellingen op schema.

Verder werd gewaarschuwd voor een louter methodologische discussie. Doelstellingen moeten zodanig worden gemeten, dat de gemeenteraad kan bepalen of het gevoerde beleid tot het gewenste resultaat heeft geleid. Al te gedetailleerde cijfers dragen niet bij tot een helder beeld over de behaalde resultaten.

De commissie onderschreef de aanbeveling van de Rekenkamer om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de verantwoorde beleidsresultaten te verhogen, maar is het eens met het college dat hiervoor een redelijke maatstaf moet worden gehanteerd. Ook kon de commissie zich vinden in de aanbeveling om een strikte scheiding aan te brengen tussen werkelijk behaalde resultaten enerzijds, en informatie over achtergronden anderzijds.

COR-advies

In het COR-advies wordt opgemerkt dat het eindresultaat in de Jaarrekening 2004 veel hoger uitkwam dan was voorzien in de derde kwartaalrapportage. Door het verschil in de twee rapportages vroegen meerdere commissieleden zich af of het college het positieve resultaat in de derde kwartaalrapportage had kunnen zien aankomen en de raad hierover had kunnen informeren.

Programmaverantwoording

Leefbaar Rotterdam zou graag zien dat de bestuursdienst (het college) meer grip krijgt op de gemeentelijke diensten. Nu blijkt dat diensten niet altijd tijdig de financiële informatie aanleveren.

D66 zag de rijksmiddelen voor overlastgevende, criminele Antillianen graag in zijn geheel ingezet voor deze groep. Een goed basispakket aan opleiding e.d. is noodzakelijk om hen een goede maatschappelijke positie te geven.

De PvdA vond de grote aandacht overdreven voor het feit dat in het kader van de persoonsgebonden aanpak (PGA-700) er nu 700 personen staan geregistreerd. Het oorspronkelijke plan was om de 700 meest overlastgevende personen van straat te halen. Hoewel er hoop is op een goed resultaat, is dit nog lang niet het geval. Zo is een groot aantal vrouwen van de Keileweg dat onder deze aanpak valt, nog steeds aan het tippelen.

De gemeenteraad vergadert op 23 juni, vanaf 14.00 uur over de Jaarstukken en de Jaarrekening 2004

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Nieuwsberichten vera_2065333.Impressies_2069396.Commissie voor Bestu_2069545]