Provincie Utrecht

Persbericht

gemeenschappelijk persbericht gemeente en provincie Utrecht

Provincie en gemeente Utrecht organiseren WK Jeugdvoetbal in 2005

20-1-2004
Provincie en gemeente Utrecht organiseren WK Jeugdvoetbal in 2005 Utrecht is in 2005 gastheer van de finale van het Wereldkampioenschap Jeugdvoetbal. Provincie en gemeente trekken samen op bij de organisatie van dit Feest voor de Jeugd, samen met Memid Investments bv, de huidige eigenaar van stadion Galgenwaard, en FC Utrecht. Naast attractief voetbal op topniveau zullen er allerlei bruisende activiteiten plaatsvinden op het gebied van sport, cultuur en onderwijs voor de jeugd. Provincie en gemeente verwachten dat het WKJ een belangrijke impuls geeft aan het sporten door de jeugd en aan de uitstraling van Utrecht op het gebied van cultuur.

Het wereldkampioenschap jeugdvoetbal (WKJ) is na het 'echte' WK' voor de FIFA het belangrijkste toernooi van de wereldvoetbalbond. Het WKJ wordt in ons land van 10 juni tot en met 2 juli 2005 gespeeld. De deelname door 24 landen, 52 wedstrijden in zes stadions, en wereldwijd 300 miljoen tv-kijkers (Argentinië 2001 en Verenigde Arabische Emiraten in 2003) biedt Utrecht een optimale kans om zich sportief te profileren.

Méér dan voetbal alleen
Maar het Wereldkampioenschap is meer dan voetbal alleen. De provincie en de stad willen dit evenement aangrijpen om de sportinfrastructuur in stad en regio te versterken en om meer jongeren vaker aan sport te laten doen. 2004 is het Europees jaar van Opvoeding door Sport. Daarom worden al dit jaar activiteiten georganiseerd in de aanloop naar de finale van 2005. Bij de organisatie van het evenement worden nadrukkelijk jongeren betrokken. Zowel in het stadion als daarbuiten kunnen jongeren letterlijk meewerken, bijvoorbeeld als suppoost of als horecamedewerker. Zo kunnen zij wellicht hun plaats op de tribune verdienen. Hierbij zal veel aandacht zijn voor sportiviteit en fair play, vandalisme en veiligheid. Een cultureel programma, toegesneden op de doelgroep maakt deel uit van de activiteiten. Er zal een website worden ontwikkeld en multimedia-activiteiten, gericht op jongeren. Door de hele provincie heen zullen scholen betrokken worden bij diverse activiteiten, zoals schoolvoetbaltoernooien, clinics voor kleuters, sponsor-strafschoppen voor de eigen vereniging en meer sportieve, sociale en culturele activiteiten.

Gedeputeerde Annie Kamp van de provincie reageert enthousiast over het feit dat Utrecht met dit A-pakket de hoofdprijs heeft binnengehaald: "Het gaat ook om een evenement met een belangrijke sociale meerwaarde. De aandacht voor de Utrechtse jeugd rechtvaardigt ruimschoots onze betrokkenheid bij dit wereldkampioenschap. Onze deelname past bovendien binnen het meerjarige samenwerkingsprogramma tussen provincie en gemeente Utrecht dat momenteel in voorbereiding is. Dit programma heeft als doel om de kwaliteit en de (inter)nationale profilering van de regio Utrecht te versterken. Vanaf 2004 wordt regelmatig een groot evenement georganiseerd, zoals naar aanleiding van de herdenking van een historische gebeurtenis als De Vrede van Utrecht (1713). Samenwerking rondom het WKJ voetbal past prima binnen deze meerjarenaanpak!"

De Utrechtse wethouder Hans Spekman van Sport & Recreatie verheugt zich al op het voetbalevenement. "Ik ben zelf groot voetbalfan, en voetbal zelf ook. Maar wat is leuker dan topsport door jonge talentvolle voetballers? Spekman is trots dat Utrecht de 'hoofdprijs' heeft binnengehaald. "Méér topsportevenementen in Utrecht behoort tot de pijlers van ons sportbeleid. In 1998 organiseerde Utrecht het WK Hockey. Dat heeft onze stad een geweldige uitstraling gegeven. Niet alleen de hockeysport maar ook de horeca, middenstand en allerlei andere bedrijven hebben daarvan geprofiteerd. Het WK Jeugdvoetbal kan hetzelfde effect hebben en dat kan geen kwaad in een sociaal-economisch lastige tijd. Voor het voetbal is het ook goed. Utrecht is groot-leverancier van topvoetballers, we hebben inmiddels een gloednieuw sportcentrum Galgenwaard en een compleet vernieuwd voetbalstadion erbij"

Comité van aanbeveling
In het comité van aanbeveling van het Wereldkampioenschap Jeugdvoetbal zitten: oud international Marco van Basten, commissaris van de Koningin, Boele Staal, burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf, korpschef politie regio Utrecht, Peter Vogelzang, Tom van't Hek, oud hockeyinternational en directeur Utrecht Topsport en VSU en M. Bielders, voorzitter van de Kamer van Koophandel Utrecht.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl