Museum Joure

TAS: Tuin- & Atelierdagen in Skarsterlân op 11 en 12 juni 2005.

De Kultuerried Museum Joure organiseert alweer voor de vierde maal de 'open tuin- en atelierdagen' in Skarsterlân. Deze vinden plaats in het weekend van 11 en 12 juni 2005. Verspreid over het gehele grondgebied van deze zuidwestelijk gelegen Friese gemeente kunnen tuinen en ateliers worden bezocht tussen 11.00 en 17.00 uur. Laat u deze dagen inspireren door meer dan vijfentwintig aangemelde locaties van beeldende- en groenkunstenaars die hun tuin of ateliers open stellen.

De deelnemers aan deze tuin- en atelierdagen bestaan ondermeer uit het kunstenaarscollectief "Skjin yn'pjenne" en "beeldend expressief", een pottenbakker, diverse beeldende kunstenaars en schilders van abstract tot figuratief die werk in hun ateliers tonen. Naast een Raku keramiste en naaldkunstenares, kunt u een edelsmid en sieradenontwerpers aan het werk zien. Er neemt een icoonschilderes aan deel en diverse beoefenaars van creatieve handvaardigheden openen hun deuren waaronder een porseleinschilderes die ook werkt met tiffany en glas- in-lood. Verder is er een galerie met oude letterlappen en Fries antiek te bezoeken en treft u bijna op de gemeentegrens een boerderij aan met een mooie tuin en schuur waarin authentieke boerenwerktuigen en een grote verzameling gereedschappen te vinden is, naast zelfgemaakte schilderijen en keramiek. Bij een aantal ateliers is er de mogelijkheid om keramiek, sieraden of schilderijen te kopen.

De tuinliefhebber komt genoeg aan zijn trekken bij het bezoeken van een sfeervolle cottagetuin met veel rozen, een plantloretuin met authentieke cichorei waar ook zelfgemaakte thee kan worden gedronken of enkele oude boerentuinen en een bijzondere groente- en bloementuin. De bontgekleurde tuinen met rondom prachtig aangelegde borders, vijvers, en pergola's zijn in deze tijd van het jaar op hun mooist. De tuinen en ateliers kunnen in willekeurige volgorde worden bezocht.

Bij VVV/ANWB Joure en Langweer kan men vooraf voor E 2,-- een deelnemerslijst en een plattegrond aanschaffen waarop alle deelnemers vermeld staan. Op vertoon van de brochure kan iedere belangstellende E 1,00 reductie krijgen op een bezoek aan Museum Joure waar de tentoonstelling 'De thee trekt. van losse thee tot theetip' zeer de moeite om te bezichtigen waard is. In het nabijgelegen sfeervolle koffie- en theehuis gevestigd in Pand 99 wordt de laatste trend op theegebied geserveerd. Voor de late beslisser kan er op zondag 12 juni in Museum Joure nog een deelnemerslijst met plattegronden worden verkregen.