Ingezonden persbericht


Persbericht

Blije Bijenmarkt Voor de 29e keer aan de Sterrewachtlaan in Leiden

zaterdag 11 juni 2005

Voor de 29e keer aan de Sterrewachtlaan in Leiden

Op zaterdag 11 juni 2005 wordt in Leiden voor de 29e keer de jaarlijkse Blije Bijenmarkt aan de Sterrewachtlaan georganiseerd. Deze markt trekt elk jaar weer vele duizenden bezoekers en heeft een eigen plaats verworven bij de traditionele evenementen van de stad Leiden. Volgend jaar wordt het groot feest want viert de Imkersvereniging Leiden en omstreken haar 100-jarig bestaan en wordt voor de 30e keer de Blije Bijenmarkt gehouden!

De bijen en hun honing, en de afgeleide producten hiervan, vormen de basis van de markt. De aanwezige imkers vertellen bezoekers aan de markt met veel enthousiasme over het wonderlijke leven van de honingbij en laten zien hoe zij met de bijen omgaan. De Imkersvereniging Leiden en omstreken, organisator van de Blije Bijenmarkt, heeft immers als doelstelling de bevordering van de bijenteelt. Echt handel in bijenvolken vindt op de Blije Bijenmarkt niet plaats want het is juist traditie dat imkers onderling volken ruilen en aan elkaar geven. En daar hebben de Leidse imkers juist dit jaar grote problemen mee.

Niet alleen wordt het houden van bijen door steeds minder mensen beoefend maar nu lijkt het ook alsof de bijen verstek laten gaan. Het weer in het jaar 2004 heeft de bijen parten gespeeld. Tijdens de lindebloei was het voorjaar te nat en te koud. In het najaar was de temperatuur goed maar het weer te droog. Zo ontstond er te weinig nectar en waren de voorraden voor de winter te klein. De volkeren konden niet optimale in vorm komen en zo kon de varroamijt zijn schadelijke werk doen. Er zijn zelfs beroepsimkers geweest die 100% van hun bijenvolken hierdoor kwijt geraakt zijn. Daarbij heeft de kleine kastkever veel schade aangericht. Vanuit het zuiden van Europa dringt, door verplaatsing van bijenvolken, deze kever door. De kever dringt korven en kasten binnen en legt daarin honderden eitjes. De larven doen zich te goed aan honing, stuifmeel en bijenbroed en via hun uitwerpselen verspreiden ze schimmelsporen die doet de honing gisten. Deze wordt daardoor voor bij en mens oneetbaar. De imker ziet zijn honingopbrengst drastisch dalen en een zwak bijenvolk gaat binnen enkele weken dood.

(Bestanden op hogere resolutie van de foto's bijgevoegd in de emailversie van het persbericht kunnen worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl)

Ondanks al deze jobstijdingen op het bijenfront houdt de Imkersvereniging Leiden en omstreken de moed er in. Met grote inzet van de leden van Leidse Imkervereniging wordt, zoals elk jaar, de Blije Bijenmarkt weer gehouden op het terrein rond de Leidse Sterrewacht en vormt deze daarmee een geweldige gelegenheid om het ambacht van het imkeren onder de aandacht te brengen. De gehele dag vinden er op het terrein (en in de Hortus botanicus) demonstraties bijenhouden plaats, treden er artiesten op en spelen er orkestjes. Voor de allerkleinsten zorgt de aanwezigheid van een poppenkast voor het nodige vertier. Het versterken van de inwendige mens is mogelijk bij de verkooppunten van koffie, thee, limonade en broodjes. Met meer dan 70 deelnemers zal de markt dit jaar groter en gevarieerder zijn dan in andere jaren. Bijenspullen, honingproducten en drachtplanten maar ook houten speelgoed, sieraden, etsen, keramiek en edelstenen zijn op de Bijenmarkt te vinden. Daarnaast geven tal van natuur- en milieuorganisaties zoals bijvoorbeeld de vereniging Zonnestroom en de Milieudienst West Holland.Leiden informatie over hun doel en werkzaamheden. In de aangrenzende Hortus botanicus wordt speciaal op deze dag de jaarlijkse Cactusbeurs gehouden waar cactussen en vetplanten wordne aangeboden. Bij de hoofdingang van de tuin aan het Rapenburg 73 staat een stand van het Leidsch Dagblad waar de route van de Leidsch Dagblad Open Tuindag afgehaald kan worden. Een groot aantal privé-tuinen en tuinen van amateurtuindersverenigingen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Warmond, Zoeterwoude of Voorschoten zijn op deze zaterdag voor het grote publiek geopend. Alle genoemde evenementen zijn op 11 juni gratis toegankelijk.

Blije Bijenmarkt 11 juni 2005

Waar

Sterrewachtlaan - ingang Kaiserstraat - Leiden

Wanneer

Zaterdag 11 juni 2005

Tijd

10-17 uur

Entree
De entree tot de Blije Bijenmarkt (en de nabij gelegen Hortus botanicus Leiden waar de Cactusbeurs gehouden wordt) is GRATIS

Aan de redactie:

Voor informatie over de Blije Bijenmarktkunt u contact opnemen met: Dhr. Aad van Leeuwen / 071- 5661239

Leiden, 24 mei 2005

(Voor de Imkersvereniging Leiden en omstreken verzonden door Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden)


---- --