Ingezonden persbericht


Amsterdam, vrijdag 10 juni 2005

GEMEENTE KIEST VOOR BRUUT GEWELD TEGEN CULTURELE VRIJPLAATS

Het op 10 juni geplande benefiet in Pakhuis Afrika is door volstrekt overbodige politie-inzet geëindigd in gewonde bezoekers en tenminste 6 arrestanten.

Ondanks het feit dat Pakhuis Afrika aan alle bouwtechnische en brandweereisen voldaan had, heeft burgemeester Cohen besloten het benefietconcert dat vandaag in Pakhuis Afrika zou plaatsvinden stil te leggen met politie-inzet.

De organisatie van Pakhuis Afrika is verbijsterd. Al weken lang voert men overleg om tot een oplossing te komen. Er is ingesproken in verschillende raadscommissies en om vijf uur vandaag had men voldaan aan de laatste eis van de gemeente om schriftelijk te bevestigen dat er twee brandwachten tijdens het evenement aanwezig zouden zijn.
Ondanks dat koos de gemeente voor een gewelddadige beëindiging van het benefietconcert; zowel de voor veel geld ingehuurde brandwachten als de door de organisatie uitgenodigde brandweer werd de toegang tot het pand door de politie belet.

"De gemeente heeft doelbewust willen voorkomen dat we aan de brandveiligheidseisen zouden voldoen, dat is ronduit misdadig!" Aldus Jan Cafard van Pakhuis Afrika. We hebben altijd gekozen voor overleg en dialoog en ondanks dat hebben we nu te maken met buitensporig politiegeweld en enkele gewonden. "Als de gemeente zo omgaat met discussiepartners dan hoeft het van ons niet meer".

De organisatie van Pakhuis Afrika eist van de burgemeester dat hij excuses aanbiedt. "Wij hebben gewoon aan alle eisen voldaan. Dan reageer je niet op een dergelijk belachelijke manier. We beraden ons nog op verdere akties, want dit is onacceptabel".

Noot voor redaktie, niet voor publikatie:

Perskontakt:
Rodrigo 06 -14713467
Jan 06-12915863

Pakhuis Afrika

een betonnen rots tussen de glazen luchtkastelen

Oostelijke Handelskade 19 / Veemkade , Amsterdam
www.pakhuisafrika.nl