Nederlandse Politiebond


Blauwe belegering BZK vanaf zondag 12 juni

Gepubliceerd: woensdag 01 juni 2005.

Honderden euro's minder per maand dat gaan de Nederlandse politieambtenaren vanaf volgend jaar verdienen als de bezui- nigingsplannen van minister Remkes door- gevoerd worden. Een ongekende verslech- tering van de arbeidsvoorwaarden in de politiesector, waartegen de landelijke po- litiebonden ACP, NPB en VMHP gezamenlijk de strijd hebben aangebonden. Vanaf 12 juni gaan we het werkgeversbeleid van Remkes publiekelijk aan de schandpaal nagelen tijdens de meest intensieve pro- testactie die de Nederlandse politie ooit heeft gekend: een 24-uursbelegering van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die wat ons betreft weken kan duren.

Het is de bedoeling dat de Blauwe Belegering zoals de operatie in de wandelgangen is gaan heten een protestactie met een grimmig karakter wordt. We gaan tijdens de belegering dan ook een uitgebreid actieprogramma afwerken om uiting te geven aan de grieven en frustraties van de politieambtenaren. Doel: het onder de aandacht brengen van het kortzichtige afbraakbeleid van minister Remkes bij het grote publiek, de media, de Tweede Kamer en zijn collegas in binnen- en buitenland. Gedeeltelijk zal het actie- programma ter plekke worden uitgevoerd door de belegeraars zelf; gedeeltelijk door sympathisanten uit alle lagen van de bevolking: gewone burgers, artiesten, (oud-)poli- tici, deskundigen et cetera.

3x8 uur
Voor een succesvolle uitvoering van de Blauwe Belegering is de inzet van veel politie- ambtenaren nodig. Concreet: de belegering gaat plaatsvinden in 'ploegendiensten' van acht uur. Dat betekent dat er drie keer per dag een nieuwe ploeg belegeraars in Den Haag moeten worden aan- en afgevoerd. Inclusief de reistijd betekent elke deelname aan de Blauwe Belegering dus een investering van tien uur vrije tijd. (De inhoud van de stakingskassen houden we nog even achter de hand voor het geval de minister en het kabinet ons dwingen tot nog grimmiger acties.) De ACP, NPB en VMHP gaan ervan uit dat hun leden bereid zijn deze hoeveelheid vrije tijd (meerdere keren) op te offeren, gezien de grote belangen die er op het spel staan.

'Troepenbewegingen'
Het landelijke actieteam van de ACP, NPB en VMHP heeft een schema gemaakt om de 'troepenbewegingen' vanuit de korpsen in goede banen te leiden. Het enige wat u hoeft te doen is op het juiste moment met collega's in de georganiseerde bus of in de trein stappen en voor u het weet staat u op de Schedeldoekshaven voor het ministerie van BZK. Voor eten, drinken, toiletvoorzieningen en onderdak (tenten) ter plaatse wordt uiteraard gezorgd.

Aanmelden bij uw RAC
Om de acties is goede banen te leiden, is in elk korps een regionaal actiecentrum (RAC) actief, bestierd door kaderleden van de ACP, NPB en VMHP. Voor deelname aan de ac- ties in Den Haag (en in Goes) wordt u vriendelijk verzocht zich bij het RAC in uw korps aan te melden. U krijgt dan van die collega's meer informatie over de gang van zaken.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 01 06 2005 NPB