Politie Groningen

Persberichten zondag 12 juni 2005

Provincie Groningen 12-06-2005 -

Loppersum: gewonden bij verkeersongeval
Bij een verkeersongeval op de Stedumerweg bij Loppersum zijn zaterdagmiddag twee gewonden gevallen. Het ging om een 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Loppersum en zijn passagier. Ze zijn beiden met onbekend letsel voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Het ongeval ontstond, nadat de Lopster in een bocht naar links in de berm terechtkwam en na een stuurcorrectie de macht over het voertuig verloor. Hij botste vervolgens op een boom en kwam op de kop in de berm tot stilstand. De auto raakte zwaar beschadigd. Volgens de bestuurder moest hij voor een tegenligger uitwijken waardoor hij in de berm belandde. De auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Groningen: automobilist onder invloed door politiehond opgespoord Een 24-jaruige automobilist uit Groningen is zaterdagnacht door een politiehond opgespoord, nadat hij uit zijn auto was gevlucht vanwege een politiecontrole. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn. Er was nauwelijks een gesprek met hem te voeren en was onvast ter been. De politie zag de man voor het eerst op de Herebinnensingel waar hij bijzonder roekloos reed. Toen de politiesurveillance de man een stopteken gaf negeerde hij dat en reed vervolgens een rondje om het politiebureau aan de Rademarkt. Daarna ging het richting Winschoterdiep, Damsterdiep, Zaagmuldersweg naar de Hortensiastraat in de stad. In de tussentijd parkeerde hij de auto en verdween uit het zicht. Met een politiehond werd vervolgens het spoor gevolgd van de man dat eindigde bij een portiek aan de Vinkenstraat waar de man zich verschuilde. Hij werd voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar weigerde hij mee te werken aan een
alcoholonderzoek. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en de man werd ter ontnuchtering ingesloten om later in de loop van de dag een verklaring te kunnen afleggen.

Zevenhuizen: jongeman aangehouden voor vernieling politieauto Een 16-jarige jongen uit Marum is zaterdagnacht door een portier van de discotheek in Zevenhuizen aangehouden voor het vernielen van een politieauto die op het terrein geparkeerd stond. De politieagenten waren bij de discotheek op bezoek om zich op de hoogte stellen van het verloop van de avond. Toen ze binnen waren trapte de jongen het glas van een van de koplampen stuk. Dit werd gezien door de portier. De jongen werd vervolgens afgeleverd bij de agenten die hem meenamen naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader verhoor ingesloten.

Alcohol in het verkeer
Een 25-jarige fietser uit Roodeschool is zaterdagnacht aangehouden voor het rijden over de Hooilandseweg (N363) bij zijn woonplaats terwijl hij onder invloed van alcohol was. Hij mocht als fietser daar bovendien niet rijden. Aan het politiebureau bleek hij 1.2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie maakt proces-verbaal op. Op de Hoofdweg in Kolham werd een 27-jarige automobilist uit Groningen bekeurd met 1.2 promille alcohol in zijn bloed. Hij kreeg een rijverbod van enkele uren.
Een 32-jarige automobilist uit Zuidlaren werd aangehouden op de Sorghvlietlaan in Veendam omdat hij slingerend reed. Hij was zwaar onder invloed. Bij de ademanalyse werkte de man niet goed mee. Hij werd bovendien agressief en was niet in staat om een verklaring af te leggen. Hij is ter ontnuchtering ingesloten en krijgt een proces-verbaal voor het weigeren van een ademanalyse. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Bedum/Leek: automobilist moet rijbewijs inleveren
Een 35-jarige automobilist uit Uithuizermeeden moest zaterdagmiddag zijn rijbewijs inleveren, nadat hij was betrapt op een forse verkeersovertreding. Hij reed 136 km/u over de Eemshavenweg bij Bedum terwijl hij een aanhangwagen achter zijn auto had gekoppeld en voor hem een maximumsnelheid gold van 80 km/u. De politie maakt proces-verbaal op.
Een 36-jarige automobilist uit Groningen ondervond op de A7 bij Leek hetzelfde lot. De long range lasergun legde een snelheid van 179 km/u vast, terwijl maximaal 120 km/u was toegestaan.

Groningen: tweeling aangehouden voor mishandeling
Een 26-jarige tweeling die in Groningen op bezoek was, is zaterdagnacht in hun hotel in de binnenstad van Groningen aangehouden voor mishandeling van een Stadjer. Het incident gebeurde op de Grote Markt waar het slachtoffer onder meer met een glas in het gezicht werd geslagen, waardoor hij een hevig bloedende wond opliep. Na een korte zoektocht werd de politie getipt dat de tweeling een hotel was binnengegaan. Daar werd het tweetal op hun kamer aangehouden waarbij een van de twee zich hevig verzette. De politieagenten moesten diverse keren een nekklem aanleggen om de man onder controle te krijgen. Later klaagde hij over ademhalingsproblemen. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De ander is ingesloten. Uit het onderzoek moet nog blijken wat precies de aanleiding is geweest van de mishandeling. Hoe het met het slachtoffer is gesteld, is op dit moment nog niet bekend. De verdachten komen uit Heerhugowaard en Beverwijk.

Groningen: bezoeker dancing aangehouden voor XTC
Een 20-jarige bezoeker van een dancing aan de Peperstraat in Groningen is zaterdagnacht aangehouden voor het bezit van 42 xtc-pillen. De man wilde de dancing binnengaan maar gedroeg zich verdacht. Daarop werd hij door een portier vastgehouden tot de komst van de politie die was gewaarschuwd middels de horecatelefoon (een rechtstreekse lijn tussen politie en de horeca). Bij de fouillering bleek dat de man de pillen in zijn sok had verstopt. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: aanhangwagentjes gecontroleerd
De politie heeft zaterdag enkele steekproeven gehouden op de Antwerpenweg op de technische staat van aanhangwagentjes. In totaal werden 44 combinaties aan de kant gezet. Daarbij werden enkele bestuurders bekeurd voor een overtreding, zoals geen hulpkoppeling (4), geen kentekenplaat (1), gevaar voor afvallende lading (4) en uitstekende lading (1). Verder werden nog 4 bekeuringen uitgedeeld voor het niet bij zich hebben van een rijbewijs en 6 voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.

Leek: jongens aangehouden voor bedreiging
De politie heeft vrijdagmiddag twee broers (16 en 14) uit Leek aangehouden voor bedreiging. De oudste had volgens zijn verklaring met andere leeftijdsgenoten uit Leek problemen en meende dat hij een confrontatie moest aangaan. Hij toog daarom vrijdagmiddag naar het schoolplein van de scholengemeenschap aan de Waezenburglaan in Leek waar hij een ontmoeting verwachtte. Hij had een tas bij zich waarin, naar later bleek, een bijltje een mes en twee molotovcocktails zaten. Hij trof daar in eerste instantie zijn jongere broer en even later een leerling met wie hij ruzie had. Deze leerling bedreigde hij met het bijltje. Dit werd gezien door enkele leerkrachten die onmiddellijk ingrepen en de tas afpakten waar het bijltje inmiddels weer in zat. Vervolgens waarschuwden de leerkrachten de politie die even later verscheen. Op dat moment waren de broers inmiddels vertrokken, maar konden even later worden aangehouden op een adres in Leek. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de rol van de jongere broer zeer gering is geweest. Wat exact de aanleiding van de actie van de 16-jarige jongen is geweest is ook niet echt goed uit de verf gekomen. Vooralsnog lijkt het op stoer gedrag. De beide jongens zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De ouders zijn ingelicht. Met de officier van justitie zal een begeleidingstraject worden afgesproken.

Stadskanaal: auto in de sloot, bestuurder gewond naar ziekenhuis Een 52-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela is zaterdagnacht op de A. G. Wildervanckweg bij Stadskanaal met zijn auto in de sloot terechtgekomen, nadat hij eerst tegen een in de berm staande wegwijzer was gebotst. Hij raakte gewond en is onder meer met een sleutelbeenbreuk per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd bloed afgenomen voor onderzoek naar het alcoholgehalte, omdat bij hem een alcohollucht was waargenomen. Zijn auto is zwaar beschadigd. De brandweer assisteerde bij de bergingswerkzaamheden.