Ingezonden persbericht

Carlo van Dam zet stijgende lijn tijdens de Masters voort!

Zandvoort, 12 juni 2005 - Op het circuit van Zandvoort heeft Carlo van Dam tijdens de prestigieuze Marlboro Masters een uitstekend resultaat neergezet door beide wedstrijden om het Nederlands Formule Renault 2.0 kampioenschap als tweede en vierde te eindigen. Daarmee zet de Vlaardinger zijn goede performance van Valencia voort waar hij een week geleden een knappe vijfde plaats wist te realiseren om het Europees Kampioenschap. Met zijn optreden op Nederlandse bodem zet de snelle Van Dam zijn stijgende lijn voort! Ondanks dat de 19-jarige coureur in het begin van het seizoen enkele wedstrijden om het Nederlands Formule Renault 2.0 kampioenschap heeft moeten missen, staat de rijder van SG Formula momenteel op een achtste plaats in het kampioenschap met veertig punten.

KWALIFICATIE
Nadat Van Dam met zijn Franse equipe het zonovergoten Spanje heeft verruilt voor het somber aandoende kikkerlandje weet hij gelijk snelle rondetijden neer te zetten op het 4,005 kilometer lange circuit aan de duinen. Terwijl de zon vlak voor de kwalificatie plaats maakt voor een dik wolkendeken rijden Van Dam en zijn teamgenoot Yann Clairay slechts vijf rondjes op het halfnatte asfalt van Zandvoort. In een groot deelnemersveld van 25 coureurs uit binnen- en buitenland eindigt de rijder van S-T-A-R-T op een uitstekende derde plaats in een messcherpe tijd van 1:37.591. Uiteindelijk moet Van Dam enkel op de eerste startrij Strous en Van der Ende voor zich dulden, terwijl ook Clairay een knappe vijfde tijd op de chrono's weet neer te zetten.

CARLO VAN DAM: "We hebben de stijgende lijn van Valencia duidelijk te pakken! De snelheid is absoluut aanwezig, maar ik had hier eigenlijk op pole moeten staan. In mijn snelle ronde werd ik opgehouden door een andere deelnemer en verloor hierdoor enkele honderdsten van een seconde. Gelukkig kunnen we een streep zetten onder de matige kwalificatiesessie van de Pinksterraces en zullen we hier tijdens de Masters er alles aan doen om op het podium te komen."

RACE 01 + 02
In de vijftiende editie van de Masters of Formula 3 komt Carlo niet goed van zijn plek. De rijder met startnummer 33 verliest een positie aan Xavier Maassen bij het ingaan van de Tarzanbocht en moet zich breed maken om niet nog verder terug te vallen. Nog geen ronde later gaat de nummer twee in de wedstrijd Ricardo van der Ende er hard vanaf bij het uitkomen van de Marlborobocht. Hierdoor schuift Van Dam automatisch door naar de derde plek. Nog geen ronde later rijdt Van Dam de snelste ronde van alle deelnemers en staat voorlopig op poleposition. De Formula SG rijder komt gedurende de wedstrijd rassen schrede dichterbij poleman Strous en Maassen. Wanneer de laatstgenoemde coureur enkele ronden voor het einde van de baan spint nadat hij Strous probeerde voorbij te steken, komt Van Dam op een tweede plaats te liggen. Hij weet het gat naar de Wassenaarder in recordtempo te dichten, maar weet hem in de twaalf ronden niet meer te passeren. Van Dam eindigt zijn eerste race uiteindelijk verdiend op het podium met een tweede plaats.

Gestart vanaf een zesde positie in de tweede wedstrijd komt Van Dam wederom snel weg en wint een positie bij de start. In het begin van de race heeft Carlo het aan de stok met Yelmer Buurman die zijn plaats met man en macht probeert te verdedigen. De rijder die momenteel actief is in het Brits Formule Renault kampioenschap moet Van Dam echter voorbij laten gaan. De rijder van S-T-A-R-T weet vervolgens aardig het gat te dichten naar poleman Bruins. Een safetycar situatie aan het einde van de race voorkomt een verdere opmars van Van Dam en komt als vierde over de meet.

Carlo van Dam: "Ik heb een zeer voldaan gevoel overgehouden over dit weekend. De snelheid was constant aanwezig en we overtroffen eigenlijk onze verwachtingen! Met een beetje geluk had ik hier gisteren met de overwinning ervan door kunnen gaan, maar moest met een tweede plaats genoegen nemen. Ik kijk met deze goede resultaten daarom met veel vertrouwen uit naar de volgende EK wedstrijd op het circuit van Le Mans waar we zeker voor de overwinning zullen gaan! Maar voor het zover is zal ik over twee weken gaan testen op het circuit van Estoril (Portugal) waar we later dit seizoen tijdens de Renault World Series in actie zullen komen!"

S-T-A-R-T (STichting Aankomend Race Talent) is een Nederlands initiatief dat jong racetalent op diverse facetten van de autoracesport wil ondersteunen. S-T-A-R-T biedt jonge coureurs ondersteuning op zowel communicatieve- als commerciële aspecten die verbonden zijn met de autosport. S-T-A-R-T presenteert zich op de grid als een S-T-A-R-T-F-I-G-H-T-E-R, geïnspireerd op de F104 / Starfighter van de US Airforce. Zoals de US Airforce destijds alleen de echte talenten opleidde, zo wil S-T-A-R-T Nederlandse racetalenten begeleiden. Ondernemingen die als sponsor willen participeren in dit concept en jonge racetalenten die menen in aanmerking te komen voor deze begeleiding kunnen contact opnemen met S-T-A-R-T door een emailbericht te sturen naar trademarketingbenelux@eddinglega.nl

UITSLAG RACE 01 - NK Formule Renault 2.0 (11 juni, Marlboro Masters, circuit Zandvoort):
01. Junior Strous 19.51.205
02. CARLO VAN DAM + 00.465
03. Yann Clairay + 01.206
04. Bas Lammers + 02.218
05. Renger van der Zande + 02.428

UITSLAG RACE 02 - NK Formule Renault 2.0 (12 juni, Marlboro Masters, circuit Zandvoort):
01. Renger van der Zande 22.10.946
02. Xavier Maassen + 00.026
03. Récardo Bruins + 00.572
04. CARLO VAN DAM + 00.896
05. Yelmer Buurman + 01.149

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Carlo van Dam's officiële website: www.carlovandam.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com)