Gemeente Weert


------- te corrigeren bericht ------------

Body Art: versierde Weertenaren


Het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, toont vanaf zaterdag 11 juni 2005 de tentoonstelling `BodyArt: Versierde Weertenaren. De expositie geeft een indruk van hedendaagse trends in het versieren van ons lichaam en met namen van Weertenaren. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek. Op zondag 12 juni om 15.00 uur wordt de expositie officieel geopend door Rob van Dooren, wethouder cultuur van de gemeente Weert. Veel van de gefotografeerde modellen zullen hierbij aanwezig zijn. Voor geïnteresseerden in het thema bodymodificatie staan in Weert nog meer activiteiten op het programma.

De tentoonstelling belicht het verschijnsel lichaamsversieringen vanuit drie verschillende invalshoeken. Het eerste deel zet de actuele bodymodificatie in een historisch perspectief en toont gebruiken van versieringen door andere culturen. Hierdoor wordt een link gelegd tussen het massamodeverschijnsel van nu en de etnografische oorsprong.

Afbeeldingen en verhalen
Een afwisselend beeld schetsen de foto's van Cor Damhuis van versierde Weertenaren. Enthousiast reageerden versierde Weertenaren op de oproep zich te melden voor een fotosessie. De impressies van de ongeveer 200 afbeeldingen in de documentaire worden versterkt door verhalen en interviews van en met de modellen over het hoe en waarom van hun versieringen. Na de expositie wordt de documentaire overgedragen aan het Gemeentearchief Weert. Daar wordt dit Weerter erfgoed voor de toekomst bewaard.

Series
De fotografen Jo Brunenberg en Theo Derksen laten in het derde deel hun interpretatie zien van het fenomeen lichaamsversieringen. Dat heeft geleid tot een tweetal series. Jo Brunenberg maakte indringende portretten waarbij de versieringen terloops in het beeld zijn opgenomen. Hij legt vooral de grote diversiteit van de huidige Weerter samenleving vast. Theo Derksen koos voor het verbeelden van de confrontatie tussen het anonieme en het intieme in de vorm van een drieluik. Hij refereert hiermee aan de mystieke betekenis van menige versiering.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een fullcolour fotoboek uitgegeven door de fotografen Jo Brunenberg en Theo Derksen. De auteurs selecteerden hiervoor foto's die zij maakten van versierde Weertenaren. Ook vertellen zij over de werkwijze en thematiek van hun fotografie. De prijs van het boek is tijdens de duur van de tentoonstelling in De Tiendschuur en bij boekhandel Willems ¤ 19,- in plaats van ¤ 25,-.

Activiteiten
Voor geïnteresseerden in het thema lichaamsversiering staan in Weert nog meer activiteiten op het programma. De auteurs van het boek, Brunenberg en Derksen, spreken op zondag 2 oktober in De Tiendschuur over de ideeën en de totstandkoming van hun fotos en het boek. In aansluiting op de tentoonstelling organiseert de Bibliotheek Weert een lezing van Greg Orie over tattoo op dinsdag 20 september. Op zaterdag 6 en zondag 7 augustus is de Weerter Noordkade omgetoverd in de sfeer van het thema lichaamsversiering. Hiervoor organiseert de Weerter Tattoo Conventie die beide dagen demonstraties van versieringen in een tent aan de Noordkade.

Informatie en rondleidingen
De tentoonstelling is te bezoeken van 12 juni tot en met 2 oktober 2005 in het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, gevestigd aan de Recollectenstraat 5 in Weert, tel. (0495) 525 610. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Voor rondleidingen neemt u contact op met mw. J. Bongaarts, (0495) 575 474 of via e-mail: j.bongaarts@weert.nl.