Gemeente Veendam


Publicatiedatum: 08 juni 2005

Ondertekening Convenant geluidruimte

Op zondag 12 juni, om 14.30 uur, bent u van harte welkom bij de ondertekening van het convenant 'geluidruimte voor bedrijven'. De ondertekening vindt om 14.30 uur plaats in het station van de STAR, Parallelweg te Veendam. Een bijzondere locatie aangezien de heer Alders en burgemeester Meijerman meewandelen met de Turftocht van Veendam naar Stadskanaal. Het convenant wordt zondag verder ondertekend door:
1. Gemeente Veendam, burgemeester Meijerman

2. Provincie Groningen, commissaris van de Koningin, de heer Alders
3. NV Ontwikkelingsmaatschappij RSCG, de heer Dirksen
4. Nedmag Industries Mining & Manufacturing BV, de heer Krediet
5. Kisuma Chemicals BV, de heer Fuki

Rondom het bedrijventerrein waar de genoemde bedrijven en een groot aantal bedrijven aan de Transportweg gevestigd zijn, ligt een geluidzone die te krap is om de gewenste bedrijfsuitbreidingen te faciliteren. Bij de ruimere geluidzone die in het convenant wordt overeengekomen, komen circa 60 woningen langs het Beneden Dwarsdiep en Egypteneinde binnen de geluidzone te liggen. Dat betekent dat daar een hogere geluidbelasting wordt toegestaan, waarvoor een zogenaamde "hogere waarde procedure" moet worden gevolgd. Bij circa 28 woningen zullen enige geluidwerende voorzieningen moeten worden aangebracht. De kosten daarvan worden door RSCG en Nedmag gedragen.

Anderzijds wordt de verruiming van de geluidzone zo beperkt mogelijk gehouden doordat RSCG en Nedmag geluidbeperkende maatregelen op hun bedrijven treffen.

Daarnaast zijn in het convenant de volgende afspraken vastgelegd, die van alle partijen een forse (financiële) inspanning vergen:
1. Gemeente Veendam stelt een bestemmingsplan op met de ruimere geluidzone.
2. Gemeente Veendam draagt (bij aan) de kosten, indien bedrijven aan de Transportweg geluidbeperkende maatregelen moeten treffen die verder gaan dan wettelijk mag worden voorgeschreven.
3. Gemeente Veendam zorgt dat de geluidsvoorschriften van bedrijven aan de Transportweg/ Tradepark worden aangepast aan de werkelijk benodigde geluidruimte.

Een stuurgroep waarin alle partijen zitting hebben blijft deze trajecten volgen en komt periodiek bijeen.