Gemeente Rotterdam

Rotterdam Durft, luidt de slogan waarmee Rotterdam zich sinds enkele maanden profileert. Geen loze belofte, zo blijkt. Op 12 juni zal boven de Maas in het centrum van Rotterdam, de Red Bull Air Race plaatsvinden.

De 8 beste piloten ter wereld, waaronder Nederlander Frank Versteegh, leggen een parcours af tussen verschillende obstakels terwijl ze verplichte acrobatische figuren vliegen. De klokt tikt ondertussen door. De piloot die het parcours het snelst aflegt en daarbij het minst aantal strafpunten krijgt, wint. Naast Rotterdam zal de Red Bull Air Race in 2005 naar verwachting nog negen locaties in de wereld aandoen.

De Red Bull Air Race is een unieke uitdaging voor de piloten en een fascinerend schouwspel voor de toeschouwers. Peter Besenyei, drievoudig aerobatics wereldkampioen uit Hongarije, creëerde deze nieuwe discipline om vliegen en vliegshows toegankelijker te maken voor publiek en media. En dat is hem gelukt. De 5 races die de afgelopen twee jaren zijn georganiseerd mochten zich verheugen in ongeveer anderhalf miljoen toeschouwers.

Rotterdam is één van de naar verwachting negen locaties ter wereld waar de Red Bull Air Race in 2005 plaats vindt. Andere landen zijn de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi), Oostenrijk (Zeltweg), Ierland (Rock of Cashel), Verenigd Koninkrijk (Longleat), Hongarije (Budapest), Rusland (Moskou), Canada (Toronto) en de Verenigde Staten (San Francisco). Red Bull hoopt eind april definitief groen licht te krijgen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Divisie Luchtvaart.

Voor exacte data van de Red Bull Air Race World Cup en meer info over het evenement: www.redbullairrace.com.

Bron: Bestuursdienst, 11-03-2005