NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS
Persbericht
Ontwikkelaars verwerpen EPC-verlaging nieuwbouw 12 seconden korter douchen levert meer op voor het milieu

Volgens NEPROM en NVB bedrijft de Tweede Kamer symboolpolitiek als zij dinsdag akkoord gaat met het verlagen van de energieprestatie-eisen voor nieuwbouw. De ontwikkelaars waarschuwen voor zeer hoge kosten, risicos voor de volksgezondheid en vertragingen in de woningproductie.

Minister Dekker heeft onlangs aan de Tweede Kamer voorgesteld om de energieprestatie voor nieuwbouwwoningen (EPC) te verlagen van 1,0 naar 0,8. Volgens de ontwikkelaars leidt dit tot zeer sterke kostenverhogingen in de nieuwbouw van duizenden euros per woning, met nauwelijks enig milieueffect. Zelfs bij de huidige hoge energieprijzen zullen de kosten van de EPC-verlaging in veruit de meeste gevallen niet worden terugverdiend. Daarmee verslechtert de concurrentiepositie van de nieuwbouw ten opzichte van de bestaande woningvoorraad. Een stijging van de prijzen voor nieuwbouwhuizen zal leiden tot een stagnatie in de woningproductie, terwijl de woningproductie al sterk onder druk staat.

12 seconden korter douchen levert meer op

Volgens NEPROM en NVB kunnen de inspanningen veel beter aan op energiebesparing in de bestaande woningvoorraad worden besteedgericht. Energiebesparing in de nieuwbouw is vijf keer duurder dan in de bestaande voorraad. Bovendien kan tot 2020 energiebesparing in de bestaande woningvoorraad tien keer zoveel milieueffect hebben als in de nieuwbouw. Om te illustreren hoe beperkt de besparingen zijn hebben de ontwikkelaars laten berekenen dat 12 seconden per dag korter douchen al meer oplevert voor het milieu dan de verlaging van de EPC in een hele jaarproductie.

Systemen te moeilijk voor bewoners

De ontwikkelaars vrezen dat de EPC-verlaging zal leiden tot het grootschalig gebruik van gebalanceerde ventilatie met warmteterug­ winning, waardoor de gezondheid van de bewoners groot risico loopt. Bewoners blijken grote moeite te hebben met dergelijke systemen, die professioneel onderhoud en een nauwkeurige afstemming vereisen. Bovendien lokt een zeer goed geïsoleerd huis uit dat bewoners bijvoorbeeld airconditioningsystemen aanschaffen om hun huis in de zomer weer af te koelen. NEPROM en NVB wijzen erop dat de airconditioningsystemen een zeer hoge milieubelasting veroorzaken die de milieueffecten van de energiezuinige nieuwbouw geheel teniet doen.

Volgens de ontwikkelaars oogt het draaien aan de EPC-knop verleidelijk en gemakkelijk, maar heeft het zeer grote negatieve gevolgen. NEPROM en NVB roepen de Tweede Kamer daarom op om het voorstel van de minister te verwerpen.


---

---
Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB secretariaat, telefoonnummer: 070-3860204 of met het Neprom secretariaat, telefoonnummer: 070-3866264.

NVB is een branchevereniging van bijna 200 grotere projectontwikkelende bouwondernemingen en projectontwikkelaars in Nederland. Deze bedrijven behalen hun omzet in hoofdzaak uit woningbouw, commercieel vastgoed en bijbehorende infrastructuur.
---