Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen (VVD) over het uitstel van een congres in Istanboel over de Armeense en Assyrische genocide. Deze vragen werden ingezonden op 27 mei 2005 met kenmerk 204051540.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het uitstel van een congres in Istanboel over de Armeense en Assyrische genocide.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het feit dat drie Turkse universiteiten het voornemen hadden een congres te Istanboel te organiseren over de Armeense en Assyrische genocide in de periode 1915-1923 en dat zij hebben moeten besluiten deze bijeenkomst uit te stellen omdat de Turkse minister van Justitie het congres "een dolkstoot in de rug van het Turkse volk" had genoemd? 1)

Vraag 2
Deelt u de mening dat de uitspraken van de Turkse minister van Justitie op gespannen voet staan met het openen van de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Turkije per 3 oktober aanstaande?

Vraag 3
Bent u bereid de Turkse regering op voornoemd voorval aan te spreken, mede op basis van de door de Kamer aangenomen motie-Rouvoet cs? 2)

Vraag 4
Bent u bereid de Kamer nader over voornoemd voorval en de door u ondernomen actie te informeren?

Antwoord
Ja, ik ben op de hoogte van het uitstel. Naar ik heb vernomen zijn de opmerkingen van de Turkse minister van Justitie, gedaan tijdens een parlementair debat, mede aanleiding geweest voor de organisatoren om de conferentie uit te stellen. De Turkse minister-president, Erdogan, heeft zich vervolgens publiekelijk gedistantieerd van de uitspraken van de minister van Justitie en juist een debat aangemoedigd met verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting. Hiermee heeft de minister-president naar mijn mening adequaat gereageerd op dit voorval. De conferentie zal doorgang vinden, maar wanneer is nog niet bekend.


1) ANP, 25 mei jl.


2) Kamerstuk 21 501-20, nr. 270


---- --