CDA

13-06-05
Verburg: Nieuwe WAO nodig voor activering en participatie Het CDA wil een uitvoerbare wet die uitgaat van wat mensen kunnen en kunnen leren, in plaats van wat ze niet kunnen', aldus Gerda Verburg, vice-voorzitter van de Tweede- Kamerfractie tijdens het debat over de nieuwe WAO, afgelopen week.

Afgelopen week is op verzoek van GroenLinks en de PvdA een spoeddebat gehouden over de nieuwe WAO. Tijdens dit debat heeft Gerda Verburg onderstreept dat er in de kamer nu al 15 jaar wordt gedebatteerd over een betere WAO en de komende weken de kans is om dit debat met succes af te ronden. 'Het perspectief zal moeten verschuiven van arbeidsongeschiktheid naar arbeidsgeschiktheid. De eerste stappen daartoe zijn gezet, maar niemand is gebaat bij half werk. Voor een structureel resultaat zullen we ons werk moeten afmaken en komen tot die nieuwe regeling die bijdraagt aan een toekomstbestendige sociale zekerheid. In het belang van alle betrokkenen: werkgevers, werknemers, arbeidsgeschikten én arbeidsongeschikten. Daarom onderstrepen de sociale partners, verzekeraars en het UWV allen het belang uit van de nieuwe wet en invoering per 1 januari 2006. Ook zij zitten niet te wachten op half werk.

Aanpassingen

Verburg gaf aan dat de wet in hoofdlijnen de goede richting aangeeft, maar dat op een aantal punten aanpassingen nodig zijn om de regeling nog beter en vooral uitvoerbaarder te maken. Vooral als het gaat om de regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten lijkt het voorstel vastgelopen in een web van compromissen. Het geheel is in zijn complexiteit niet meer praktisch uit te voeren en van het beoogde gelijke speelveld tussen het UWV en verzekeraars is nauwelijks sprake. We zullen de komende tijd de puntjes op de i moeten zetten en waar nodig door wijzigingen in de wet het proces weer vlot moeten trekken.

Verder benadrukte het Kamerlid dat het belang van deze nieuwe wet vraagt om een nadrukkelijke en zorgvuldige behandeling in het parlement. Verburg: Het gezamenlijke doel bij ons is om te komen tot een betere WAO, met de nadruk op participatie en die mensen niet meer langs de kant laat staan. Daarvoor staan er de komende weken in de Kamer tientallen uren debat gepland. Het bevreemdt me dan ook dat partijen als GroenLinks en de PvdA dit debat nu willen afdoen via een politiek vluggertje via een spoeddebatje van vijf minuten. Deze wet, de doelstelling van een goede en activerende WAO en vooral iedereen die het aangaat verdienen een serieuze behandeling.

Verburg: GroenLinks en de PvdA lijken wel erg graag voor de muziek uit te willen lopen door nu al de gehele wet richting de prullenmand te verwijzen. Zij hebben nu na de eerste positieve geluiden over een dalende instroom de handrem alweer gevonden. Net als bij eerdere debatten over de VUT en de vernieuwing van de bijstand is de PvdA liever behoudend dan toekomstgericht. Bij de behandeling van de Wet Werk Bijstand wist de PvdA niet hoe hard ze het negatieve geluid moesten laten klinken. Inmiddels roept fractieleider Bos te pas en te onpas hoe goed men lokaal met de wet uit te voeten kan. Ik ben benieuwd of ook dit nieuwe NEE van de PvdA over een jaar wordt gevolgd door grote lofuitingen. Wanneer ook dit zonder hun steun tot een succes zal worden.