Vereniging FME-CWM

Commercieel onderhandelen

Commercieel onderhandelen

Onderhandelen is een spel van geven en nemen. De kunst is te ontdekken waar de grenzen van uw onderhandelingspartner liggen, zonder die van u al te duidelijk aan te geven. Tijdens de workshop Commercieel onderhandelen leert u hoe u dat aanpakt. Na deze workshop heeft u nooit meer het gevoel dat u niet het onderste uit de kan heeft gehaald.

Doel
Aan het einde van deze enerverende praktijkworkshop kunt u, door gebruik te maken van uw persoonlijke, sociale en communicatieve vaardigheden, het voor alle partijen meest optimale, en passend binnen uw organisatieconcept, onderhandelingsresultaat behalen.

Bedoeld voor
Iedereen die klantverantwoordelijk is, onder andere:
- Bedrijfsleider

- Afdelingshoofd

- Hoofd commerciële zaken

- Accountmanager

- Projectleider

Het niveau van de workshop is MBO+ / HBO

Programma

* Definitie en onderhandelingsmodel

* Onderscheiden van de verschillende fasen tijdens het onderhandelen
* Reageren op gedrag van anderen

* Harvard methode

* Het toepassen van de verschillende onderhandelingstechnieken
* Creëren van win win situaties

* Analyseren van uw eigen onderhandelingsstijl
* Zaken en emoties leren scheiden

* Spel van de positieve manipulatie

* Het bewaren van een constructieve sfeer tijdens de onderhandelingen

* Het gedegen voorbereiden van de onderhandelingen

Werkwijze
In eerste instantie wordt u een overzicht aangeboden van een aantal theorieën die u leert projecteren op uw eigen werksituatie. Er wordt intensief gewerkt met cases en simulaties om uw onderhandelingsvaardigheden verder te optimaliseren. Het omgaan met spanning en onderhandelingsdruk wordt getraind tijdens de cases waarbij u onder tijdsdruk snel beslissingen moet nemen en resultaten moet boeken. Veel aandacht krijgen ook uw persoonlijke sterke punten die u leert gebruiken tijdens onderhandelingen.

De workshop wordt verzorgd door P. Th. Brugman MBA. De vooropleiding van Peter Brugman is MTS Werktuigbouw, Pedagogische Academie en MBA bedrijfskunde (Universiteit Twente). Na de Pedagogische Academie deed hij 9 jaar ervaring op in de technische automatisering. Hij is gestart in de verkoop en geëindigd als adjunct-directeur. Daarna heeft hij twee jaar gewerkt als algemeen bedrijfsleider van een machinefabriek met een uitgebreide servicedienst. Momenteel is hij 8 jaar actief als trainer - consultant op het gebied van bedrijfskunde, marketing en sales, met als specialisatie technische bedrijven.

Inschrijving
In verband met het interactieve karakter van de workshop is het aantal plaatsen beperkt tot 15. Inschrijving zal plaatsvinden op volgorde van aanmelding en dient te geschieden voor 14 juni 2005. U kunt zich inschijven via het aanmeldingsformulier.

Kosten
Per deelnemer bedragen de kosten aan de workshop 332,01 euro. Dit bedrag is inclusief BTW, uitgebreide documentatiemap, maaltijd en aperitief.

Locatie en tijdstip
De bijeenkomst wordt gehouden in het kantoor van de Stichting Members Benefits aan de Boerhaavelaan 40 te Zoetermeer. De workshop start om 13.30 uur en wordt om circa 20.30 uur afgesloten.

Verhindering
Bij verhindering kan de plaats van de deelnemer(s) worden ingenomen door een collega. Na aanmelding is annulering niet meer mogelijk.

Stichting Members' Benefits, mevr. C. Willems, 079 - 353 12 05, cwi@fme.nl