Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 24

DE MENS VOORUIT?
Nano- technologie en ons lichaam

Een groot deel van de wetenschap houdt zich tegenwoordig bezig met onderzoek op nanoschaal. Deze nanowetenschappen leiden tot meer kennis over het kleinste bouwsteentje van de natuur: de atoom. Met name op medisch gebied kunnen nu grote stappen vooruit worden gezet: betere diagnoses, betere therapieën, maar ook 'verbetering' van het menselijk lichaam. Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 14 juni een 'pas op de plaats' in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur, entree vrij. (Informatie en reserveringen: 030-2332430, www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Marjan Slob, filosofe, debatteren: Ineke Malsch, wetenschapsjournaliste; Arjen Kamphuis, technologisch adviseur en mede-auteur The Transhumanist Declaration; Tsjalling Wierstra, filosoof Universiteit Twente; en Johan Braeckman, voorzitter De maakbare mens en hoogleraar filosofie en ethiek UVA.

Zo kent nanotechologie nu al verschillende therapeutische toepassingen, zoals het herstel van gehoor- of gezichtsvermogen. Een andere toepassing is een handprothese die via elektroden aan de uiteinden van de zenuwen van de arm 'gewoon' met de hersenen bestuurd kan worden. Nanotoepassingen kunnen lichaamsfuncties ook verbeteren. Wat te denken van het opwaarderen van het menselijk geheugen of gezichtsvermogen? Fantasieën over de Nieuwe Mens zijn vaak gebaseerd op onderzoek naar nieuwe nanotherapieën voor bijvoorbeeld Parkinson- of Alzheimerpatiënten. Hoe groot is de stap van herstel naar verbetering? En wat vinden we een verbetering? Sommige mensen hebben bijvoorbeeld bedenkingen bij gehoorimplantaten omdat doofheid daarmee verandert van een eigenschap in een afwijking.
Tijd voor duidelijkheid over de nano- mogelijkheden voor ons lichaam: wat is waar of kan waar worden? In hoeverre willen we boven de natuur uitstijgen? Wat maakt een mens tot mens?

TUMULT & Rathenau Instituut



Ingezonden persbericht