Time : 10:55:58 AM
Date : Friday, June 10, 2005
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Een sociaal woonbeleid voor het platteland - uitnodiging

'Een sociaal woonbeleid voor het platteland'

Wonen blijft één van de hardnekkigste sociale problemen in Vlaanderen.
Over het algemeen vereenzelvigt men woonproblemen met de stad. Daar ziet men daklozen ronddwalen, (er)kent men het probleem van huisjesmelkers, krijg je grote zichtbare concentraties van slechte en vervallen woningen.
Maar ook het platteland kent zijn woonproblemen. Dikwijls minder zichtbaar, meer verborgen, maar daarom niet minder reëel.

Daarom ondersteunde de Koning Boudewijnstichting de voorbije jaren negen projecten die iets concreet proberen te doen voor de zwakste groepen op de rurale woningmarkt.

De resultaten van deze negen pilootprojecten werden gebundeld in een rapport

'Een sociaal woonbeleid voor het platteland.

Dit rapport wordt voorgesteld op een persconferentie die zal plaatshebben op dinsdag 14 juni om 11 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Bekkevoort, Eugène Coolsstraat, 17 te 3460 Bekkevoort.

Op deze persconferentie zal professor Pascal De Decker kort toelichten waarom er ook een probleem is inzake wonen op het platteland in Vlaanderen.
Maar de hoofdbrok van de persconferentie wordt gevormd door getuigenissen van twee pilootprojecten:
Het project van het OCMW van Bekkevoort zorgt voor aanpassing van woningen van bejaarden, om hen in staat te stellen zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen.
En het nieuwbouwproject van de sociale Deinse Bouwmaatschappij in het dorpscentrum van Merendree (deelgemeente van het Oost-Vlaamse Nevele) creëert ook ruimte voor lokale verenigingen en kinderopvang.

De rode draad doorheen de verhalen van de negen pilootprojecten is de vraag aan de overheid om voor 'maatwerk' te zorgen, en dus rekening te houden met de specifieke situatie van het platteland.

info:
Peter Thesin
Koning Boudewijnstichting
Brederodestraat 21, B-1000 Brussel
T: +32-2-549 02 56
F: +32-2-511 52 21
thesin.p@kbs-frb.be
www.kbs-frb.be

URL: http://www.kbs-frb.be