Gemeente Utrecht

Groen in stadhuis

Op 14 juni om 14.00 opent wethouder Van Kleef een tentoonstelling over het Groene Web in het stadhuis. De tentoonstelling begint daarna aan een rondreis door de stad.

Het groene web verbindt groene plekken in de stad met elkaar, zodat planten en dieren een grotere levensruimte hebben. Dit bevordert de diversiteit van flora en fauna, waardoor natuur in de stad nieuwe kansen krijgt. De tentoonstelling brengt het web in beeld.

De tentoonstelling bestaat uit drie menshoge objecten, gemaakt van pvc-buis. Met foto's en tekst wordt het groene web op de objecten in beeld gebracht. De pvc-buizen symboliseren het bouwen in de stad. Dieren en planten worden gehinderd door de vele gebouwen en wegen. Tegelijkertijd staan de buizen symbool voor de faunatunnels die in de stad zijn aangelegd. De tunnels bieden dieren in de stad meer overlevingskansen.

De tentoonstelling is gemaakt door de groep Natuur- en Milieucommunicatie van de gemeente Utrecht en is vorm gegeven door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

De tentoonstelling zal later op diverse plaatsen in de stad te zien zijn. Waaronder in juli in het Antje Drijver Paviljoen in het Julianapark.

Groene web tot nu toe
In het kader van het groene web is 2,5 km natuurvriendelijke oever aangelegd, 180 meter ecologische muur gemetseld, zijn zes faunatunnels geboord, negen loopplanken opgehangen en in zes gebieden is een bloemrijke zone gemaakt.

Participatie is een belangrijke pijler voor het slagen van de groene webprojecten. Er zijn tenminste 30 bewoners direct betrokken (geweest) bij verschillende projecten.

Naast de gemeente dragen anderen bij de projecten, te weten het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de provincie en de dienst landelijk gebied van het ministerie van LNV.

Noot voor de media:

PS. Bij de openingshandeling is een hoofdrol weggelegd voor een kikker.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, 030 - 286 11 68.