Gemeente Breda

Nieuwe verkiezingen Spoorzoeker

Op dinsdag 14 juni maakt wethouder Heerkens de winnaars bekend van de buurtactie Spoorzoeker. De bewoners van Spoorbuurt bepalen op deze avond welke ideeën dit jaar worden gerealiseerd om de veiligheid, sfeer en leefbaarheid verder te verbeteren.

De bijeenkomst vindt plaats in buurthuis 't Spoorhuis aan de Academiesingel en start om 19.30 uur. Behalve de bekendmaking van de winnende ideeën zal wethouder Heerkens ook een ballonvaart verloten onder de inzenders van de 11 gekozen initiatieven.

Spoorzoeker vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Voor de verkiezingsavond van 14 juni zijn alle inzenders van de initiatieven uitgenodigd. De 11 ideeën die tijdens de verkiezingsavond gepresenteerd worden, zijn een selectie van de 17 ideeën die in april door buurtbewoners zijn ingezonden. Zo moeten de initiatieven afkomstig zijn van de bewoners of van een organisatie uit de buurt, moeten deze binnen een jaar kunnen worden gerealiseerd en zijn de inzenders actief betrokken bij de uitvoering.

Twee stemrondes
De ideeën die tijdens de verkiezingsavond gepresenteerd worden, zijn verdeeld in drie thema's: thuis in de Spoorbuurt', vooruitkomen' en Spoorbuurt op de kaart'. De verkiezingsavond bepaalt voor de helft de einduitslag, de aanwezigen kunnen dan per thema één stem uitbrengen. De andere helft wordt bepaald door de resultaten van de schriftelijke stemronde. Deze leverde in de Spoorbuurt 107 reacties op. Zodra de winnende ideeën bekend zijn, kunnen de winnaars deze gaan uitwerken, eventueel met behulp van de gemeente, Vertizontaal en de woningbouwverenigingen.
De ideeën die dit jaar voor uitvoering in aanmerking komen, zijn onder andere het beplanten en ophogen van de zandbak/kattenbak in de spie tussen de Academiesingel en de Spoorstraat, het organiseren van een culturele dag in de Spoorbuurt en een bijdrage in de kosten voor de aanschaf van een sierhek voor de flat Stationsplein/Emmastraat om drugsoverlast tegen te gaan.

Gerealiseerde ideeën
Alle ideeën uit de buurtprojecten van 2002 en 2003 zijn inmiddels uitgevoerd. Zo zijn het Speeltoestel op het Omegaplein en de voetbalkooi in de Spoorbuurt geplaatst en sieren een dorpspomp en nostalgische lantaarns het Platanenplein en het Noblepleintje.

Buurtplannen
In 2007 zal Breda via de HSL-shuttle aangesloten zijn op het Europese snelspoor met rechtstreekse verbindingen naar steden zoals Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Brussel. Daarnaast zal de komende jaren het gebied in en rondom het Stationskwartier flinke veranderingen ondergaan om extra ruimte te creëren voor werken en wonen. Om de buurten Belcrum en Spoorbuurt mee te laten profiteren van deze ontwikkelingen van Via Breda heeft de gemeente de komende jaren via de buurtplannen Belcrum en Spoorbuurt geld beschikbaar gesteld om de buurten verder te kunnen verbeteren. Het budget hiervoor is gesteld op 45.000,--. Net als in 2002 en 2003 is het de bedoeling de buurt mooier, schoner, veiliger, gezelliger en dus leefbaarder te maken.

Breda, 10 juni 2005