Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Fotofinishingbranche
14-06-2005

Werkgeversvertegenwoordigers en bonden hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de Fotofinishingbedrijven in Nederland voor de periode 1-4-2005 tot 1-4-2006. Bijgaand treft u dit akkoord aan inclusief een stemformulier.

De belangrijkste afspraken uit het akkoord zijn:

Loon
Per 1 juli 2005 worden de salarissen verhoogd met 1%.

Arbeidsongeschiktheid

1e jaar loondoorbetaling van 100% en 2e jaar loondoorbetaling van 70%.

Is een werknemer in het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid weer gedeeltelijk aan het werk, wordt salaris over arbeidstherapeutisch deel en het gewerkte deel (op loonwaarde gewerkt) volledig dus à 100% doorbetaald. Voor het arbeidsongeschikte deel ontvangt de werknemer 70%.

Voor werknemers die herplaatst worden in een lagere functiegroep en minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, zal in het 3e ziektejaar het salarisverschil tussen het oude(hogere) en het nieuwe (lagere) salaris in 12 maanden worden afgebouwd. Eerste 2 maanden geen afbouw en 3e tot en met 12e maand afbouw met 10% per maand.

Pensioen
Artikel 15 van de CAO en dan met name lid c "gematigd eindloon" is in strijd met de

Wet gelijke behandeling. CAO-partijen kunnen dit artikel dus niet ongewijzigd in de CAO laten staan. Afgesproken is dat de afzonderlijke ondernemingen met hun OR dit jaar een studie laten plaatsvinden naar mogelijkheden die wel passen binnen wetgeving EN voldoen aan door CAO-partijen geformuleerde uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn:
* budgetneutraliteit;

* respecteren van verworven rechten;

* nabestaandenpensioen blijft buiten beschouwing.

Uiteraard is ook een rol weggelegd voor de bonden hierbij. Wij zullen nauw contact met de OR op dit punt onderhouden en u wordt hiervan op de hoogte gehouden. Daar in het verleden veel commotie is ontstaan rondom het nabestaandenpensioen, is er bewust door partijen voor gekozen deze nu buiten beschouwing te laten.

Actualiseren CAO
Conform afspraak uit de vorige CAO zijn CAO-teksten aangepast op leesbaarheid en aanpassing aan gewijzigde wetgeving. Dit betekent ook dat teksten soms zijn verschoven. Er is heel zorgvuldig te werk gegaan in dit traject. Het mag niet geleid hebben tot inhoudelijke wijzigingen dan wel verslechteringen voor u. Bonden hebben zich het recht voorbehouden dat mocht er tóch inhoudelijk wat gewijzigd zijn, dit aan te kunnen kaarten en te herstellen. Uiteraard staat dit los van de nieuwe afspraken die u bijgaand aantreft.

Graag vernemen wij uw reactie. U kunt uw reactie mailen naar onderstaand e-mail adres.

Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag. U kunt mij bereiken via 040-2116674 of k.baelemans@cnvdibo.nl