Gemeente Almere

Borging Almeers Zorgmodel

De zes grote zorg- en hulpverleningsorganisaties in Almere hebben een gedragscode opgesteld, die de basis vormt voor de borging van het Almeerse zorgmodel. Het Flevoziekenhuis, Zorggroep Almere, het Centrum voor Alcohol en Drugs, het Bureau Jeugdzorg, De Meregaard en de Hulpverleningsdienst Flevoland willen graag hun steentje bijdragen aan het toekomstige Almeerse zorg- en hulpverlening, maar willen daarover wel afspraken maken met de gemeente Almere en Agis Zorgverzekeraar. Tijdens een conferentie op 9 juni jl. op het hoofdkantoor van Zorggroep Almere ondertekenden de partijen de intentieverklaring die de aanvaarding van de gedragscode inhoudt.

De komst van nieuwe aanbieders in Almere is, zo stellen de zes organisaties, onvermijdelijk en logisch. Het kan echter niet zo zijn dat ieder voor zich functioneert zonder oog te hebben voor de opbrengsten van het Almeerse systeem.

Wat zijn die opbrengsten?

Gedurende de afgelopen 25 jaar zijn de betrokken partijen erin geslaagd om een systeem van zorg- en hulpverlening te realiseren waarop inmiddels 175.000 inwoners van Almere op een of andere manier een beroep kunnen doen. Door verregaande samenwerking en ketenvorming komen nagenoeg geen witte vlekken voor, kunnen wachtlijsten vrijwel achterwege blijven, bestaat een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor complexe doelgroepen en is vooral sprake van samenhang.

Belangrijk resultaat van het Almeerse zorgmodel is bovendien dat met dezelfde hoeveelheid middelen (geld) meer doelstellingen worden bereikt als elders in het land. Het aantal ligdagen in het ziekenhuis bijvoorbeeld is beduidend minder.

Aan het succes van het Almeerse zorgmodel ligt in een keuze ten grondslag. De keus om bij het begin van de ontwikkeling van de stad het zogeheten Project Gezondheidszorg (PGA) in het leven te roepen. De pioniers van het eerste uur kregen gelegenheid om samen verantwoordelijk te zijn voor de organisatie van de zorg en reactie op de veranderingen in de zorgvraag van de Almeerse bevolking.

Almere is op weg naar een nieuwe schaalsprong. Dat niet alleen. De tijden zijn veranderd. Marktwerking en rivaliteit hebben hun intrede gedaan, burgers willen meer antwoorden op oude en nieuwe vragen. De overheid stuurt, de verzekeraar heeft meer invloed gekregen bij de toewijzing van middelen en in toenemende mate op het zorgaanbod.

Regie

De zes grote organisaties op het terrein van zorg en hulpverlening zien graag dat de resultaten van het zorgmodel Almere als uitgangspunt dienen voor een nieuw op te stellen visie over de richting waarin de (gezondheids-)zorg in Almere zich de komende jaren zou moeten ontwikkelen.

Ook de gemeente heeft de overtuiging dat het Almeerse zorgsysteem geborgd moet worden. Zij heeft te kennen gegeven de regie te willen voeren over een nieuw project gezondheidszorg Almere onder de titel PGA2. Het zou mooi zijn als de bestaande zorgaanbieders en de nieuwkomers op de zorgmarkt in Almere zich aan dit masterplan willen binden. Zorgverzekeraar Agis heeft in ieder geval al bevestigend gereageerd.

Conferentie

Op 9 juni vond op het hoofdkantoor van Zorggroep Almere een Conferentie (op uitnodiging) plaats over de toekomst van de zorg in Almere. Vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, de zorggroep, de Zorggebruikersbundeling Flevoland, Agis zorgverzekeringen en wethouder J. Haanstra keken vanuit verschillende invalshoeken naar het toekomstige Almeerse zorgmodel.

Aan het eind van de conferentie ondertekenden zorgaanbieders, Agis Zorgverzekeringen en de Zorggebruikersbundeling Flevoland een samenwerkingsovereenkomst met de intentie het Almeerse zorgmodel te borgen en uitvoering te geven aan de gedragscode.

Voor 1 september zal een definitieve samenwerkingsovereenkomst worden getekend door zorgaanbieders, Agis, Zorggebruikersbundeling. Wethouder

J. Haanstra heeft toegezegd de samenwerkingsovereenkomst in het college van BenW aan de orde te stellen.