Gemeente Enschede

Ruim aanbod naschoolse activiteiten in nieuwe schooljaar

dinsdag 14-06-2005

Subsidies Verlengde Schooldag verstrekt

Veel scholen uit het primair onderwijs gaan ook in het nieuwe schooljaar weer investeren in naschoolse activiteiten. Dat blijkt uit de grote belangstelling van schoolbesturen voor de gemeentelijke subsidie in het kader van de Verlengde Schooldag 2005-2008. De subsidie is bedoeld voor activiteiten gericht op kinderen die vanuit de thuissituatie weinig kansen krijgen om zich buiten de schooluren verder te ontwikkelen op het terrein van bewegen, sport, recreatie en cultuur. Voor schooljaar 2005/2006 heeft de gemeente een subsidie ter hoogte van in totaal ⬠75.000,- toegekend aan verschillende schoolbesturen.

De deelname aan activiteiten in het kader van de Verlengde Schooldag (VSD) draagt bij aan de verbetering van (taal)vaardigheden, schoolprestaties en gezond gedrag bij kinderen. Voorwaarde voor subsidieverstrekking aan schoolbesturen is onder andere dat de activiteiten in samenwerking met organisaties op het gebied van bewegen, sport, cultuur en recreatie ontwikkeld en uitgevoerd worden.

Wethouder Eric Helder van Onderwijs is dan ook erg blij met het enthousiasme waarmee de schoolbesturen samenwerken met diverse partijen in de wijken. "Het succes van de verlengde schooldag is het bewijs dat je met samenwerking veel kunt bereiken. Namelijk dat kinderen die dat nodig hebben een extra steuntje in de rug krijgen, zodat zij gelijke kansen krijgen om zich goed te ontwikkelen", aldus Helder.

Voor het volgend schooljaar krijgen de schoolbesturen Consent (Concern voor openbaar, primair en (voorgezet) speciaal onderwijs), St. KOE (Stichting Katholiek Onderwijs) en de VCO (Vereniging Christelijk Onderwijs) een bijdrage van de gemeente. De projecten lopen uiteen van muziek en dans tot film, fotografie en sportactiviteiten op verschillende scholen.

De subsidie voor dergelijke activiteiten is overigens niet nieuw. Voor 1999 heeft er een experiment VSD plaatsgevonden in het primair onderwijs. Dit bleek zeer succesvol. De gemeente heeft in de jaren daarna dan ook het VSD voortgezet.

In het kader van de Enschedese Jeugdagenda 2004-2009 besloot de gemeente vorig jaar de subsidie structureel te maken, omdat het perfect aansluit bij een van de doelen van de jeugdagenda, namelijk de activiteiten in de vrije tijd benutten om achterstand van jongeren te voorkomen.


---